• Link został skopiowany

Pomidory do słoików na zimę, czyli do wyboru do koloru. Jest zdrowo, smacznie i oryginalnie

Ogórki, kiszonki i dżemy to nie wszystko - w domowej spiżarni nie może zabraknąć tego akcentu. mowa tu o pomidorach w słoikach na zimę, które można przygotować w kilku ciekawych odsłonach. Klasyczna sprawdzi się na zupę, a wersja z wykorzystaniem tych niedojrzałych, zielonych to przepis na wyśmienitą sałatkę i przystawkę, jak z najlepszych restauracji.
Te odmiany pomidorów są najlepsze na przetwory. Przez ogromne zbiory zabraknie ci słoików
Fot. gutaper / iStock

Domowej roboty przetwory to prawdziwa chluba dla gospodyni i gospodarza. Najczęściej goszczą w naszych spiżarniach ogórki kiszone, konserwowe, sałatki, dżemy czy powidła. Warto jednak nieco wyjść poza utarty szlak i skusić się na przetworzenie pomidorów, na które akurat mamy sezon!

Zapomnij o sklepowych puszkach i zrób pomidory do słoików na zimę 

Lato niestety szybko mija, jednak mimo to możemy zamknąć jego namiastkę w słojach i butelkach z domowej roboty przetworami. Sierpień to urodzajny miesiąc, który w kwestii menu i dostępnych produktów daje nam duże możliwości. Piedestał należy się jednak pomidorom, które właśnie teraz mają swoje przysłowiowe pięć minut. Soczyste, dorodne i smakowite sztuki warto na surowo zjeść z pajdą chleba, dodać do sałatki lub ugotować na ich bazie zupę czy włoski sos

Dla tych, którzy mają jednak plany na przetwory z pomidorami w roli głównej, szczególnie polecamy zamknąć je w słoju, by w zimę móc wrócić smakiem do beztroskich i ciepłych sierpniowych dni. Jak je zatem przygotować? To banalnie proste, a opcji jest naprawdę wiele. Poleca się kiszone, zielone pomidory - przeps znajdziesz w naszym artykule: Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkęWarto zacząć jednak od czerwonej klasyki, która posłuży nam jako baza, do najlepszej na świeci pomidorowej, sosów i wielu innych smakowitości. 

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Przepis na pomidor do słoików. Idealne na zimę jako baza obiadu 

Do przygotowania naszych dorodnych pomidorów nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są dorodne, dojrzał sztuki z wybitnie aromatycznym, lekko słodkim, mięsistym wnętrzem.  Wśród składników powinny zatem znaleźć się: 

  • 4 kilogramy pomidorów,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • woda,
  • Opcjonalnie świeże zioła np. bazylię oraz czosnek.  

Sposób przygotowania: 

Pomidory dokładnie umyj. Następnie każdą sztukę natnij krzyżykiem u podstawy. Teraz sparz je wrzątkiem lub na kilkanaście sekund zanurz je w gorącejwodzie - pamiętaj im bardziej są dojrzałe, tym krócej powinna trwać taka kąpiel, tudzież sauna. 

  1. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. 
  2. Tak przygotowane pomidory przypraw solą, ziołami, cukrem i czosnkiem. 
  3. Całość duś na średniej mocy palnika przez 20 minut. 
  4. Po tym czasie pomidory zblenduj lub przecedź przez sitko. 
  5. Wskazówka - pomidory można zostawić pokrojone, w większych kawałkach lub nawet całe (wówczas zalewamy je zalewą). 
  6. Tak przygotowany przecier włóż do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zakręć i gotowe!
  7. Teraz tylko pasteryzacja i nasze słoje mogą trafiać do spiżarni. 
Więcej o: