Domowej roboty przetwory to prawdziwa chluba dla gospodyni i gospodarza. Najczęściej goszczą w naszych spiżarniach ogórki kiszone, konserwowe, sałatki, dżemy czy powidła. Warto jednak nieco wyjść poza utarty szlak i skusić się na przetworzenie pomidorów, na które akurat mamy sezon!
Lato niestety szybko mija, jednak mimo to możemy zamknąć jego namiastkę w słojach i butelkach z domowej roboty przetworami. Sierpień to urodzajny miesiąc, który w kwestii menu i dostępnych produktów daje nam duże możliwości. Piedestał należy się jednak pomidorom, które właśnie teraz mają swoje przysłowiowe pięć minut. Soczyste, dorodne i smakowite sztuki warto na surowo zjeść z pajdą chleba, dodać do sałatki lub ugotować na ich bazie zupę czy włoski sos.
Dla tych, którzy mają jednak plany na przetwory z pomidorami w roli głównej, szczególnie polecamy zamknąć je w słoju, by w zimę móc wrócić smakiem do beztroskich i ciepłych sierpniowych dni. Jak je zatem przygotować? To banalnie proste, a opcji jest naprawdę wiele. Poleca się kiszone, zielone pomidory - przeps znajdziesz w naszym artykule: Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkę. Warto zacząć jednak od czerwonej klasyki, która posłuży nam jako baza, do najlepszej na świeci pomidorowej, sosów i wielu innych smakowitości.
Do przygotowania naszych dorodnych pomidorów nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są dorodne, dojrzał sztuki z wybitnie aromatycznym, lekko słodkim, mięsistym wnętrzem. Wśród składników powinny zatem znaleźć się:
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyj. Następnie każdą sztukę natnij krzyżykiem u podstawy. Teraz sparz je wrzątkiem lub na kilkanaście sekund zanurz je w gorącejwodzie - pamiętaj im bardziej są dojrzałe, tym krócej powinna trwać taka kąpiel, tudzież sauna.