Słodki smak lata, czyli babcine knedle. Owocowym akcentem jest tu sierpniowa specjalność

Zastanawiasz się co upichcić w najbliższych dniach? Przepis na sierpniowe knedle sprawdzi się wyśmienicie, a wszystko dzięki babcinej recepturze, która duży nacisk kładzie na owocowy akcent. Pierwsze skrzypce grają tu obłędnie smaczne, dojrzałe morele, które w połączeniu z ciastem smakują wybornie!

Letnie, domowe menu to same smakowitości. Wówczas ciężkie posiłki i mięsiwa odchodzą w niepamięć, za to królują lekkie, orzeźwiające i sezonowe rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć knedli, a szczególnie z tymi wybornymi owocami. Bierz się zatem do turlania apetycznych kuleczek i zajadaj się tym kultowym daniem! 

Babcine knedle z sierpniowymi owocami smakuj najlepiej 

Knedle to prawdziwe wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa, obiad iście wakacyjny i smakołyk, któremu niemal nikt się nie oprze. Proste, smaczne i tanie danie warto przygotować na co dzień i od święta - może być to zarówno coś wyrafinowane i pięknie podanego, jak i iście swojskiego. I właśnie na tym polega cała magia knedli! W babcinym przepiśniku można znaleźć wiele smacznych wersji takich jak z truskawkami, śliwkami, a nawet jagodami. Istnieje też wersja mięsna, jednak to już bardziej zahacza o cepeliny bądź kartacze. 

Wśród wszystkich wyżej wymienionych smaków warto pamiętać o jeszcze jednym, szczególnie teraz w sierpniu. Mowa tu o morelach na które właśnie mamy sezon. Knedle z tym owocowym akcentem niemalże rozpływają się w ustach! Prezencji też niczego nie brakuje - jest zarazem elegancko, swojsko i to, co najważniejsze, czyli smacznie jak u babci w domu! 

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Przepis na knedle z morelami - owocowy akcent to sierpniowa klasyka 

Składniki: 

  • 500 g mącznych ziemniaków,
  • 500 g moreli,
  • 250 g pszennej mąki,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 wiejskie jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło,
  • cukier do posypania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy bulwy przestygną, przeciśnij je przez praskę lub dokładnie rozgnieć. 
  2. Do ziemniaków dodaj jaja, mąkę, skrobię i sól. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto - jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę więcej mąki. 
  3. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a z każdej porcji formuj niewielki placuszek. 
  4. Na środek włóż połówkę moreli. Owoce wcześniej umyj, wydryluj i pokrój na połówki. 
  5. Owoc ładnie oblep ciastem i w dłoniach uformuj estetyczną kuleczkę. Czynność powtórz z pozostałymi składnikami. 
  6. Tak przygotowane knedle gotuj w lekko osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, daj im około trzy minuty, po czym wyciągnij je łyżką cedzakową. 
  7. Knedle serwuj z palonym masłem i odrobiną cukru. Warto pofatygować się także o podsmażoną bułkę tartą - wówczas będzie smacznie i chrupiąco niczym u babci! 
Więcej o: