Letnie, domowe menu to same smakowitości. Wówczas ciężkie posiłki i mięsiwa odchodzą w niepamięć, za to królują lekkie, orzeźwiające i sezonowe rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć knedli, a szczególnie z tymi wybornymi owocami. Bierz się zatem do turlania apetycznych kuleczek i zajadaj się tym kultowym daniem!
Babcine knedle z sierpniowymi owocami smakuj najlepiej
Knedle to prawdziwe wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa, obiad iście wakacyjny i smakołyk, któremu niemal nikt się nie oprze. Proste, smaczne i tanie danie warto przygotować na co dzień i od święta - może być to zarówno coś wyrafinowane i pięknie podanego, jak i iście swojskiego. I właśnie na tym polega cała magia knedli! W babcinym przepiśniku można znaleźć wiele smacznych wersji takich jak z truskawkami, śliwkami, a nawet jagodami. Istnieje też wersja mięsna, jednak to już bardziej zahacza o cepeliny bądź kartacze.
Wśród wszystkich wyżej wymienionych smaków warto pamiętać o jeszcze jednym, szczególnie teraz w sierpniu. Mowa tu o morelach na które właśnie mamy sezon. Knedle z tym owocowym akcentem niemalże rozpływają się w ustach! Prezencji też niczego nie brakuje - jest zarazem elegancko, swojsko i to, co najważniejsze, czyli smacznie jak u babci w domu!
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Przepis na knedle z morelami - owocowy akcent to sierpniowa klasyka
Składniki:
- 500 g mącznych ziemniaków,
- 500 g moreli,
- 250 g pszennej mąki,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 wiejskie jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki bułki tartej,
- masło,
- cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy bulwy przestygną, przeciśnij je przez praskę lub dokładnie rozgnieć.
- Do ziemniaków dodaj jaja, mąkę, skrobię i sól. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto - jeśli jest taka potrzeba, dodaj odrobinę więcej mąki.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki, a z każdej porcji formuj niewielki placuszek.
- Na środek włóż połówkę moreli. Owoce wcześniej umyj, wydryluj i pokrój na połówki.
- Owoc ładnie oblep ciastem i w dłoniach uformuj estetyczną kuleczkę. Czynność powtórz z pozostałymi składnikami.
- Tak przygotowane knedle gotuj w lekko osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, daj im około trzy minuty, po czym wyciągnij je łyżką cedzakową.
- Knedle serwuj z palonym masłem i odrobiną cukru. Warto pofatygować się także o podsmażoną bułkę tartą - wówczas będzie smacznie i chrupiąco niczym u babci!