Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie okresu, w którym możemy cieszyć się smakiem i aromatem tych leśnych darów. Ta tradycyjna metoda przechowywania grzybów pozwala nam zachować ich wartości odżywcze oraz uniknąć marnowania nadmiaru, który możemy znaleźć w czasie obfitego grzybobrania. Odkryjmy razem prosty proces suszenia grzybów i dowiedzmy się, jak przechowywać je w sposób, który zagwarantuje, że będą smakować wyśmienicie przez długi czas.
Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby
Jak suszyć kurki i borowiki w piekarniku? Poradnik krok po kroku
Grzyby można suszyć w specjalnie przeznaczonej do tego suszarce, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu w domu, z powodzeniem możemy suszyć grzyby w piekarniku. To naprawdę proste:
- Przygotowujemy grzyby usuwając z nich wszelkie zanieczyszczenia. Po opłukaniu suszymy je ręcznikiem papierowym.
- Kroimy kurki na mniejsze kawałki lub w plasterki, ponieważ dzięki temu szybciej się wysuszą.
- Piekarnik ustawiamy na temperaturę około 55 stopni.
- Przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Na blaszce rozkładamy grzyby tak, by nie nachodziły na siebie.
- Wkładamy blachę do piekarnika i zostawiamy trochę uchylone drzwiczki, aby umożliwić odprowadzanie wilgoci. Suszymy kurki przez około 2-3 godziny, aż staną się kruche. Uwaga! Czas suszenia może być dłuższy w zależności od tego, ile wody mają w sobie grzyby.
- Kurki należy wystudzić w piekarniku, a gdy będą schłodzone - przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika.
- Do grzybów możemy dorzucić liście laurowe - odstraszy to potencjalne szkodniki.
Suszone kurki - przepis na pyszne tagliatelle
Suszone kurki będą idealnym dodatkiem do makaronu tagliatelle. Wystarczy kilka dodatkowych składników i będziemy mogli cieszyć się pysznym obiadem.
Składniki:
- 250 g tagliatelle
- 1 szklanka suszonych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki wywaru warzywnego lub wody z namaczania grzybów
- 1/4 szklanki białego wina
- Natka pietruszki i starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Kurki namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut, a następnie odcedzamy. Zachowujemy wodę z namoczenia grzybów.
- Gotujemy tagliatelle.
- Smażymy cebulę i czosnek na maśle.
- Dodajemy suszone kurki i opcjonalnie białe wino.
- Wlewamy śmietanę i wywar, gotujemy sos przez 5 minut.
- Doprawiamy i dodajemy ugotowane tagliatelle.
- Podajemy posypane natką pietruszki i parmezanem.
Suszone borowiki - przepis na smakowite danie z ryżem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (np. biały lub brązowy)
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wywaru grzybowego
- 1 szklanka suszonych borowików
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Namaczamy borowiki w gorącej wodzie przez 20 min, a następnie siekamy.
- Gotujemy ryż w wybranym bulionie.
- Podsmażamy cebulę, czosnek, a później dodajemy posiekane borowiki.
- Powoli wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i gotujemy sos.
- Łączymy sos z ryżem i podajemy danie posypane natką pietruszki.
Jak suszyć grzyby na słońcu?
Grzyby można suszyć także na świeżym powietrzu w słoneczny dzień. Co dokładnie należy zrobić?
- Wybieramy świeże grzyby (np. prawdziwki). Dokładnie usuwamy z nich zanieczyszczenia.
- Kroimy grzyby na plastry lub kawałki, aby zapewnić im równomierne suszenie.
- Rozkładamy grzyby na suchym, czystym blacie. Wybieramy dzień z niską wilgotnością powietrza, ponieważ to wydłuży proces suszenia.
- Obracamy grzyby co jakiś czas, aby równomiernie wysuszyć. Unikamy suszenia na pełnym słońcu, ponieważ wtedy stracą swoje wartości odżywcze.
- Suszymy przez kilka dni do momentu, aż są kruche i suche.
- Wysuszone grzyby przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Suszone prawdziwki, idealne jako dodatek do jajecznicy
Jajecznica z dodatkiem suszonych prawdziwków to doskonały pomysł na śniadanie. Jak ją przyrządzić? Oto przepis:
Składniki:
- 1 szklanka suszonych prawdziwków
- 4 jajka
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Namaczamy suszone prawdziwki w gorącej wodzie przez około 20 min.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulę wraz z grzybami.
- W misce ubijamy jajka z dodatkiem pieprzu i soli.
- Wlewamy masę na patelnię i dodajemy śmietany kremówki.
- Smażymy do momentu, aż jajecznica będzie kremowa i puszysta.
- Możemy posypać gotową jajecznicę szczypiorkiem dla lepszego smaku.