Obiad z dynią to nie tylko zupa. To smakowite risotto i makaron skradną ci serce. Proste przepisy

Obiad z dynią, czyli królową jesieni. Jej delikatny smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że obiady z wykorzystaniem dyni stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia i zdrowia. Zobaczmy, jak można nietypowo wykorzystać te aromatyczne warzywa w różnorodnych przepisach, które oczarują zarówno smakoszy, jak i entuzjastów zdrowego stylu życia.

Co z dyni na obiad? Dynia to sezonowy owoc (powszechnie uważany za warzywo), który doskonale nadaje się do przygotowania obiadów na chłodne jesienne wieczory. Jej delikatny smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że dania z dyni są nie tylko apetyczne, ale także korzystne dla zdrowia. Dynia jest bowiem źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które wzmacniają naszą odporność i wspomagają działanie układu trawiennego. Jest również niskokaloryczna.

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Z użyciem dyni można stworzyć zarówno lekkie, wegetariańskie dania, jak i treściwe, mięsne kompozycje. Zupa krem, gnocchi, risotto czy purée z dyni stanowią jedynie namiastkę możliwości, jakie ma ona do zaoferowania. Zachęcamy do eksperymentowania z dynią w kuchni i cieszenia się unikalnymi i wyjątkowymi smakami, które ożywią wasze obiadowe menu. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na potrawy z dynią!

Purée z dyni do obiadu - rozgrzewający i zdrowy obiad

Składniki:

  • 500 g dyni (wybranej odmiany)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
  2. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie.
  3. Dodaj dynię, smaż przez kilka minut.
  4. Wsyp imbir, cynamon i gałkę muszkatołową.
  5. Zalej bulionem i gotuj, aż dynia będzie miękka.
  6. Zmiksuj na gładkie purée.
  7. Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.

Co zrobić z dyni na obiad? Pięknie pachnąca zupa krem i makaron z orzechami

Oto kilka ciekawych pomysłów na to, co zrobić z dyni na obiad.

Zupa krem z dyni i curry

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż staną się miękkie.
  2. Dodaj dynię i proszek curry, smaż przez kilka minut.
  3. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodając mleczko kokosowe, soli i pieprzu do smaku.
  5. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Makaron z sosem dyniowym i orzechami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 300 g dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g startego parmezanu
  • Garść prażonych orzechów włoskich, posiekanych
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek.
  3. Dodaj dynię i smaż, aż będzie miękka.
  4. Dodaj śmietanę, parmezan, sól i pieprz, gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
  5. Połącz sos z ugotowanym makaronem, posyp posiekanymi orzechami i podawaj.

Przepisy z dyni na obiad - takiego risotto i gnocchi jeszcze nie próbowałeś

Nic nie smakuje tak dobrze jak ciepłe danie z dyni na chłodniejsze dni. Odkryj z nami kolejne rozgrzewające potrawy.

Dyniowe risotto z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g dyni
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 100 ml białego wina
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj pokrojoną dynię i smaż, aż będzie miękka.
  3. Dodaj ryż i smaż przez chwilę, aż się zeszkli. d. Wlej wino i gotuj, aż zostanie wchłonięte.
  4. Dodaj bulion stopniowo, gotując i mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy.
  5. Na osobnej patelni usmaż kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
  6. Połącz ryż z kurczakiem, dodaj parmezan i wymieszaj.
  7. Podawaj risotto z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym i orzechami

Składniki:

  • 500 g dyni (wybranej odmiany), obranej i pokrojonej w kostkę
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • Kilka liści świeżej szałwii
  • 50 g prażonych orzechów włoskich, posiekanych
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj dynię na parze lub w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odstaw, aby przestygła.
  2. W misce zmiksuj dynię na purée. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na mniejsze części i formuj z nich wałeczki. Krój gnocchi na małe kawałki.
  4. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
  5. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż listki szałwii.
  6. Dodaj ugotowane gnocchi do masła szałwiowego i delikatnie obsmaż.
  7. Posyp wszystko posiekanymi orzechami włoskimi.
Więcej o: