Ogórki w musztardzie bez obierania. Uwaga, bo po jednej porcji będziesz robić kolejne i kolejne

Lato to czas, kiedy zamykamy w słoikach smaki tej pory roku. Uruchamiamy produkcję dżemów, soków i różnorodnych przetworów. W tym roku warto postawić m.in. ogórki w musztardzie. Przygotowuje się je szybko, ponieważ nie wymagają obierania.

Sezon na robienie przetworów trwa w najlepsze. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty. Ogórki w musztardzie robi się naprawdę przyjemnie i nie potrzebujemy do tego żadnych zaawansowanych umiejętności kucharskich. Oto przepis na najlepsze pikle, jakie istnieją.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ogórki w musztardzie bez obierania - przepis. Fantastyczne przetwory, które pokochają wszyscy

Do przygotowania tego typu ogórków powinniśmy wybrać ogórki gruntowe. Najlepsze będą młode, nieprzerośnięte warzywa. Dzięki takiemu wyborowi będziemy mieć pewność, że będą twarde i smaczne. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 2 litry wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki soli,
  • słoik musztardy francuskiej z ziarnami.

Przepis na ogórki z musztardą. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zalewamy zimną wodą. Odstawiamy je na około godzinę. Dzięki temu będą bardziej chrupiące oraz łatwiej pozbędziemy się wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Po tym czasie płuczemy dokładnie ogórki pod niewielkim strumieniem bieżącej, chłodnej wody.
  3. Tak przygotowane warzywa kroimy na ćwiartki i układamy je w umytych i wyparzonych słoikach. Dodajemy po dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz kilka ząbków czosnku.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy do słoików.
  5. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy dwa litry wody, dwie szklanki octu, dodajemy cukier, miód, sól oraz musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
  6. Gorącą zalewą uzupełniamy słoiki i zakręcamy je dokładnie.
  7. Przetwory pasteryzujemy przez około 15 minut.
  8. Odstawiamy w zimne i chłodne miejsce. W takich warunkach przechowywania pozostaną przydatne do spożycia przez cały rok.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.