Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Choć jabłka są najpopularniejszymi owocami w Polsce, to mamy wrażenie, że bywają trochę niedoceniane. Robi się z nich przede wszystkim szarlotkę, a przecież można wyjść trochę poza schemat i przygotować ciasto z jabłkami, które nie dość, że jest łatwe, to jeszcze pyszne i pięknie się prezentuje. Żeby nie było wątpliwości - kochamy szarlotkę, kruszonka to życie, ale pozwólmy jabłkom się wykazać! Tak, jak w poniższym przepisie.
Składniki:
Na kruchy spód*:
*Można też przyspieszyć pracę i kupić opakowanie gotowego ciasta.
Na masę jajeczną:
Na nadziewane jabłka:
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na tartę: zimne masło pokrój na kawałki. Do miski wsyp mąkę, dorzuć masło, cukier. Rozdrobnij tak, jak na kruszonkę. Dodaj żółtko oraz sól. Zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij, spłaszcz i rozwałkuj. Przełóż do formy. Jeśli korzystasz z gotowego płatu, to zaczynasz od tego kroku. Po przełożeniu odetnij wystające brzegi i nakłuj spód widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż go np. ryżem lub kulkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Teraz zrób masę jajeczną. W naczyniu wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, skórkę cytrynową oraz amaretto. Wsyp budyń i znów wymieszaj.
W innej misce wymieszaj cukier puder z mielonymi migdałami. Stopniowo wlewając amaretto, zagnieć jednolitą i zwartą masę marcepanową. Jabłka umyj, wydrąż środek. Obierz owoce i natnij tak, jakby jabłko miało zostać pokrojone na ósemki, ale nie nacinaj do końca. Każde jabłko nadziej przygotowaną masą.
Na upieczone ciasto wylej masę jajeczną. Do środka włóż nadziewane jabłka. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut, by jabłka zmiękły.