Ciasto z jabłkami. Łatwe aż do przesady. Nadzienie w owocach cię zaskoczy

Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotka. Można też przygotować wypiek, do którego użyjemy całych owoców. Dzięki temu pomijamy etap smażenia i nie musimy obawiać się, że jabłka się nam przypalą. Jak je zrobić? Mamy przepis na takie ciasto z jabłkami. Łatwe tak, że można przygotowywać z zamkniętymi oczami. No dobrze, lepiej tego nie próbuj, ale podtrzymujemy, że jest naprawdę proste.

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Choć jabłka są najpopularniejszymi owocami w Polsce, to mamy wrażenie, że bywają trochę niedoceniane. Robi się z nich przede wszystkim szarlotkę, a przecież można wyjść trochę poza schemat i przygotować ciasto z jabłkami, które nie dość, że jest łatwe, to jeszcze pyszne i pięknie się prezentuje. Żeby nie było wątpliwości - kochamy szarlotkę, kruszonka to życie, ale pozwólmy jabłkom się wykazać! Tak, jak w poniższym przepisie.

Ciasto z jabłkami. Łatwe aż do przesady

Składniki:

Na kruchy spód*:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki soli.

*Można też przyspieszyć pracę i kupić opakowanie gotowego ciasta.

Na masę jajeczną:

  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1/4 szklanki amaretto,
  • opakowanie budyniu śmietankowego.

Na nadziewane jabłka:

  • 6 jabłek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 1/4 szklanki amaretto.
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na ciasto z jabłkami - z polewą serową i orzechami pekan

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na tartę: zimne masło pokrój na kawałki. Do miski wsyp mąkę, dorzuć masło, cukier. Rozdrobnij tak, jak na kruszonkę. Dodaj żółtko oraz sól. Zagnieć, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij, spłaszcz i rozwałkuj. Przełóż do formy. Jeśli korzystasz z gotowego płatu, to zaczynasz od tego kroku. Po przełożeniu odetnij wystające brzegi i nakłuj spód widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż go np. ryżem lub kulkami ceramicznymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Teraz zrób masę jajeczną. W naczyniu wymieszaj śmietanę, jajka, cukier, skórkę cytrynową oraz amaretto. Wsyp budyń i znów wymieszaj.  

W innej misce wymieszaj cukier puder z mielonymi migdałami. Stopniowo wlewając amaretto, zagnieć jednolitą i zwartą masę marcepanową. Jabłka umyj, wydrąż środek. Obierz owoce i natnij tak, jakby jabłko miało zostać pokrojone na ósemki, ale nie nacinaj do końca. Każde jabłko nadziej przygotowaną masą. 

Na upieczone ciasto wylej masę jajeczną. Do środka włóż nadziewane jabłka. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut, by jabłka zmiękły.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.