Naleśniki będą smaczniejsze, gdy dodasz ten składnik. Dodajesz go do leczo i jest na niego sezon

Naleśniki to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Robi się je szybko i można w nich zamknąć różne smaczne dodatki. Na różnych stronach i w książkach kucharskich można znaleźć przepisy, które łączą klasyczne ciasto z ciekawymi dodatkami. My również mamy taką recepturę. Dodaje się do niej warzywo, na które jest teraz sezon.
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Naleśniki to jedne z szybszych dań, które można przygotować. Są na tyle dobre, że sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je podawać z dżemem, bitą śmietaną i cukrem pudrem. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli jednak nie przepadasz za ich słodką wersją, możesz wykonać ją z wytrawnymi dodatkami. Nasza dzisiejsza propozycja jest podawana na słono, a główny składnik zaskakuje wiele osób. Można go dodawać do zup, zapiekać lub jak w tym przypadku umieścić w cieście naleśnikowym. Dodatkowo na to warzywo jest teraz sezon, a mowa o cukinii. Pamiętaj jednak, aby przed umieszczeniem jej w cieście dokładnie ją wycisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu naleśniki będą chrupiące i elastyczne. Takie danie możesz podawać z twarogiem połączonym z ziołami, warzywami, mięsem lub plastrami ryby. 

Przepis na naleśniki z cukinii

Składniki:

  • 800 g cukinii,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • garść świeżego koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz, podziel na mniejsze części i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść ją w większej misce i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru wody.
  2. Jajka wbij do miseczki i ubij z dodatkiem soli za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec wsyp przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Do powstałego ciasta wrzuć startą cukinię i posiekany na drobno koperek. Wlej także niewielką ilość oleju i zamieszaj.
  4. Na patelni rozprowadź cienką warstwę tłuszczu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wylej porcję powstałego ciasta. Smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Powtórz czynność do momentu wykorzystania składników.
  5. Tak przygotowane naleśniki podawaj z twarogiem i szczypiorkiem. Możesz również umieścić w nim plastry łososia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: