• Link został skopiowany

Naleśniki będą smaczniejsze, gdy dodasz ten składnik. Dodajesz go do leczo i jest na niego sezon

Naleśniki to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Robi się je szybko i można w nich zamknąć różne smaczne dodatki. Na różnych stronach i w książkach kucharskich można znaleźć przepisy, które łączą klasyczne ciasto z ciekawymi dodatkami. My również mamy taką recepturę. Dodaje się do niej warzywo, na które jest teraz sezon.
Naleśniki
Fot. Shutterstock, Natalia Van Doninck
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Naleśniki to jedne z szybszych dań, które można przygotować. Są na tyle dobre, że sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je podawać z dżemem, bitą śmietaną i cukrem pudrem. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli jednak nie przepadasz za ich słodką wersją, możesz wykonać ją z wytrawnymi dodatkami. Nasza dzisiejsza propozycja jest podawana na słono, a główny składnik zaskakuje wiele osób. Można go dodawać do zup, zapiekać lub jak w tym przypadku umieścić w cieście naleśnikowym. Dodatkowo na to warzywo jest teraz sezon, a mowa o cukinii. Pamiętaj jednak, aby przed umieszczeniem jej w cieście dokładnie ją wycisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu naleśniki będą chrupiące i elastyczne. Takie danie możesz podawać z twarogiem połączonym z ziołami, warzywami, mięsem lub plastrami ryby. 

Przepis na naleśniki z cukinii

Składniki:

  • 800 g cukinii,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • garść świeżego koperku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz, podziel na mniejsze części i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść ją w większej misce i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru wody.
  2. Jajka wbij do miseczki i ubij z dodatkiem soli za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec wsyp przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Do powstałego ciasta wrzuć startą cukinię i posiekany na drobno koperek. Wlej także niewielką ilość oleju i zamieszaj.
  4. Na patelni rozprowadź cienką warstwę tłuszczu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wylej porcję powstałego ciasta. Smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Powtórz czynność do momentu wykorzystania składników.
  5. Tak przygotowane naleśniki podawaj z twarogiem i szczypiorkiem. Możesz również umieścić w nim plastry łososia. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: