-
Haps
-
Jak przygotować
- Podobny do schabowego, lecz różni się kluczowym składnikiem. Dla niektórych nie ma lepszego kotleta
Podobny do schabowego, lecz różni się kluczowym składnikiem. Dla niektórych nie ma lepszego kotleta
Niektórzy bez schabowego nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu. Zazwyczaj podaje się go z ziemniaczkami i mizerią, bo właśnie w takim połączeniu smakuje najlepiej. Wiele osób uważa, że nie ma pyszniejszego mięsa, jednak po spróbowaniu naszej propozycji mogą zmienić zdanie.
Zobacz wideo Warstwowo: tort z tortilli
Sznycel wiedeński to mocno rozbity kotlet cielęcy usmażony w panierce z bułki tartej, jajka i mąki. Podaje się go z kwaśną sałatką, a także z ziemniakami oraz z kawałkiem cytryny. Od tradycyjnego kotleta schabowego różni się rodzajem mięsa, a także dodatkami. Kotlet, który jadany jest najczęściej, zrobiony jest z mięsa wieprzowego, a obok niego można znaleźć mizerię lub sałatkę z pomidorów. Jak więc zrobić prawdziwy sznycel wiedeński, który jest tradycyjnym austriackim przysmakiem? Przyrządzenie go nie jest wcale skomplikowane i nie różni się od innych kotletów. Z jego przygotowaniem z pewnością nikt nie będzie miał problemu.
Przepis na sznycle wiedeńskie
Składniki:
- 4 plastry mięsa z udźca cielęcego,
- kilka łyżek mąki do obtoczenia,
- 2 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- olej do smażenia,
- 4 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Każdy plaster umieść na desce, przykryj woreczkiem i rozbij na cieńsze kawałki. Następnie dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
- Do osobnych głębokich talerzy wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka energicznie roztrzep, możesz je również przyprawić. Kawałki mięsa obtocz w mące, następnie zamocz w jajkach i obsyp bułką tartą.
- Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem. Wymieszanie tych produktów sprawia, że łatwiej jest kontrolować temperaturę smażenia. Gdy tłuszcz jest odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- Sznycle podawaj z cytryną, ziemniakami i różnymi sałatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl