Podobny do schabowego, lecz różni się kluczowym składnikiem. Dla niektórych nie ma lepszego kotleta

Niektórzy bez schabowego nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu. Zazwyczaj podaje się go z ziemniaczkami i mizerią, bo właśnie w takim połączeniu smakuje najlepiej. Wiele osób uważa, że nie ma pyszniejszego mięsa, jednak po spróbowaniu naszej propozycji mogą zmienić zdanie.
Zobacz wideo Warstwowo: tort z tortilli

Sznycel wiedeński to mocno rozbity kotlet cielęcy usmażony w panierce z bułki tartej, jajka i mąki. Podaje się go z kwaśną sałatką, a także z ziemniakami oraz z kawałkiem cytryny. Od tradycyjnego kotleta schabowego różni się rodzajem mięsa, a także dodatkami. Kotlet, który jadany jest najczęściej, zrobiony jest z mięsa wieprzowego, a obok niego można znaleźć mizerię lub sałatkę z pomidorów. Jak więc zrobić prawdziwy sznycel wiedeński, który jest tradycyjnym austriackim przysmakiem? Przyrządzenie go nie jest wcale skomplikowane i nie różni się od innych kotletów. Z jego przygotowaniem z pewnością nikt nie będzie miał problemu.

Przepis na sznycle wiedeńskie

Składniki:

  • 4 plastry mięsa z udźca cielęcego,
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest zajęcie się mięsem. Każdy plaster umieść na desce, przykryj woreczkiem i rozbij na cieńsze kawałki. Następnie dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Do osobnych głębokich talerzy wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka energicznie roztrzep, możesz je również przyprawić. Kawałki mięsa obtocz w mące, następnie zamocz w jajkach i obsyp bułką tartą.
  3. Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem. Wymieszanie tych produktów sprawia, że łatwiej jest kontrolować temperaturę smażenia. Gdy tłuszcz jest odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż je z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  4. Sznycle podawaj z cytryną, ziemniakami i różnymi sałatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: