Przygotowanie pierogów wymaga cierpliwości i staranności. Właśnie przez to nie każdy zdecyduje się na ich zrobienie. Jednak po poznaniu tego przepisu może się to zmienić. Babcina receptura jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a nadzienie skrywa słodkie smaki.
Fot. Shutterstock, SMarina
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy
Babcine przepisy nigdy nie zawodzą. Z tego powodu bardzo często postanawiamy je odwzorować. Niestety dostępne teraz składniki nie sprawiał, że danie będzie identyczne jak za czasów naszych dziadków, jednak dalej możemy ich zasmakować. Każdego lata moja prababcia opowiadała o pierogach, które jadła w dzieciństwie. Kilkukrotnie robiła je w okresie wakacyjnym, a dziś postanowiłam podzielić się recepturą z większym gronem. Danie, które z nich wychodzi jest miękkie, elastyczne i skrywa owocowy farsz. By je zrobić, potrzebujesz wiśni, które w tym okresie roku są najlepsze. Jeśli nie posiadasz swoich owoców, z łatwością kupisz je w sklepach i na targach.
REKLAMA
Przepis na pierogi z wiśniami
Składniki na ciasto
pół kilo mąki pszennej,
2 żółtka,
łyżka masła,
łyżeczka soli,
szklanka ciepłej wody.
Składniki dodatkowe
800 g wiśni,
4 łyżki cukru pudru,
200 ml słodkiej śmietanki,
cukier do posypania.
Sposób przygotowania
Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dodaj do niej sól, a także miękkie masło. Wszystko z sobą wymieszaj i stopniowo wlewaj wodę. Całość zagnieć na elastyczne ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na kilka minut.
W tym czasie przygotuj owocowy farsz. Wiśnie dokładnie umyj i pozbądź się z nich pestek. Prostym sposobem na drylowanie owoców jest użycie słomki. Gotowe przełóż do większej miski i zasyp cukrem pudrem. Po powstaniu nadmiaru wody odcedź je przez sitko.
Powstałe ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków. Stolnicę oprósz niewielką ilością mąki. Następnie każdą część rozwałkuj na cieniutki placek, z którego za pomocą szklanki wytnij koła. Na środku każdego wycięcia ułóż farsz i zlep całość tak, by nic nie wypadło podczas gotowania. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
Do garnka wlej wodę, dodaj niewielką ilość soli i zagotuj. Do gotującego się płynu wrzucaj partiami pierogi. Lekko zamieszaj i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Tak przygotowane podawaj ze słodką śmietaną i cukrem. Jeśli jednak nie lubisz takiego połączenia, możesz polać je masłem wymieszanym z cukrem.