Alternatywa dla kapuścianych zawijasów. Gołąbki kresowe są bez mięsa i ryżu, jednak smakują wybornie

Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas otrzymamy obłędnie smaczne gołąbki kresowe, które nadziane są po brzegi zupełnie innym farszem. Jest smacznie, domowo no i znacznie zdrowiej!

Przepis na gołąbki to nie lada rarytas, który gości w polskiej kuchni od dawna. Każda szanująca się babcia i gospodyni ma na nie nieco inny sposób, jednak te bez dodatku mięsa i ryżu to prawdziwa rewelacja! Mowa tu o gołąbkach kresowych, które smakują równie wybornie i na dodatek są znacznie lżejsze niż te klasyczne. 

Gołąbki kresowe to prawdziwy smakołyk, mimo że w farszu brakuje mięsa i ryżu 

Polska kuchnia kapuchą stoi! Z sezonowego warzywa można wyczarować wiele smacznych dań jak bigos, kapustkę zasmażaną no i przede wszystkim gołąbki! Obłędne zawijasy to obiadowa klasyka, która zna każdy, jednak nie każdy próbował je w nieco innej wersji. Mowa tu o gołąbkach krasowych, które wyróżniają się szczególnie farszem - tu na próżno w składzie szukać mięsa i ryżu! Niezawodny duet zastępują tu... ziemniaki! 

Pochodzący z kuchni kresowej przepis na gołąbki nie jest skomplikowany. Tu także króluje prostota no i oczywiście swojski smak. Robi się je podobnie co wersję klasyczną, jednak zamiast mięsno-ryżowego farszu, kapustę wypełnia się ziemniakami z dodatkiem boczku (w mięsnej wersji) i cebuli. Całość się zawija i ot cała filozofia! 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki kresowe z ziemniaczanym farszem 

Składniki: 

  • główka kapusty,
  • 1300 g tartych ziemniaków,
  • 1,5 dużej cebuli,
  • 150 g boczku,
  • 3 jajka, 
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 szklanki bulionu,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kapusty. Z główki ostrożnie wytnij głąb, warzywo włóż do wrzącej wody. Wyciągnij kapustę po kilku minutach i delikatnie ściągnij liście, układając je jeden na drugim. 
  2. Teraz możesz przygotować farsz. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju.
  3. Boczek pokrój w kostkę i również podsmaż - tu na patelnię nie trzeba dodawać tłuszczu, ten wytopi się z mięsa. 
  4. Do dużej miski przełóż starte i odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki, dodaj skwarki, cebulę, jaja, przyprawy i skrobię, która pozostał po ziemniakach. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  6. Z każdego liścia kapusty odetnij nadmiar głównego nerwu tak, aby łatwiej było później zwinąć.
  7. Na każdy liść połóż około dwóch łyżki farszu i złóż pakunek w gołąbka.
  8. Gołąbki układaj w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Ważne by były bardzo ciasno upchane. Całość zalej bulionem i piecz pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 st. C. 
Więcej o: