Przepis na gołąbki to nie lada rarytas, który gości w polskiej kuchni od dawna. Każda szanująca się babcia i gospodyni ma na nie nieco inny sposób, jednak te bez dodatku mięsa i ryżu to prawdziwa rewelacja! Mowa tu o gołąbkach kresowych, które smakują równie wybornie i na dodatek są znacznie lżejsze niż te klasyczne.
Gołąbki kresowe to prawdziwy smakołyk, mimo że w farszu brakuje mięsa i ryżu
Polska kuchnia kapuchą stoi! Z sezonowego warzywa można wyczarować wiele smacznych dań jak bigos, kapustkę zasmażaną no i przede wszystkim gołąbki! Obłędne zawijasy to obiadowa klasyka, która zna każdy, jednak nie każdy próbował je w nieco innej wersji. Mowa tu o gołąbkach krasowych, które wyróżniają się szczególnie farszem - tu na próżno w składzie szukać mięsa i ryżu! Niezawodny duet zastępują tu... ziemniaki!
Pochodzący z kuchni kresowej przepis na gołąbki nie jest skomplikowany. Tu także króluje prostota no i oczywiście swojski smak. Robi się je podobnie co wersję klasyczną, jednak zamiast mięsno-ryżowego farszu, kapustę wypełnia się ziemniakami z dodatkiem boczku (w mięsnej wersji) i cebuli. Całość się zawija i ot cała filozofia!
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki kresowe z ziemniaczanym farszem
Składniki:
- główka kapusty,
- 1300 g tartych ziemniaków,
- 1,5 dużej cebuli,
- 150 g boczku,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 2 szklanki bulionu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kapusty. Z główki ostrożnie wytnij głąb, warzywo włóż do wrzącej wody. Wyciągnij kapustę po kilku minutach i delikatnie ściągnij liście, układając je jeden na drugim.
- Teraz możesz przygotować farsz. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju.
- Boczek pokrój w kostkę i również podsmaż - tu na patelnię nie trzeba dodawać tłuszczu, ten wytopi się z mięsa.
- Do dużej miski przełóż starte i odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki, dodaj skwarki, cebulę, jaja, przyprawy i skrobię, która pozostał po ziemniakach.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Z każdego liścia kapusty odetnij nadmiar głównego nerwu tak, aby łatwiej było później zwinąć.
- Na każdy liść połóż około dwóch łyżki farszu i złóż pakunek w gołąbka.
- Gołąbki układaj w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Ważne by były bardzo ciasno upchane. Całość zalej bulionem i piecz pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 st. C.