Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Zamknięte w słoikach warzywa i owoce to nie tylko sposób na smakowite kąski czy sprytne wypełnienie spiżarni na zimę. Dzięki tej starej jak świat metodzie możemy sporo zaoszczędzić i w dowolnym momencie sięgnąć po smaki lata. Nie da się ukryć, że absolutnym numerem jeden są ogórki, szczególnie te kanapkowe, taplające się w aromatycznej zalewie.
Przepisów na ogórki nie brakuje. Oczywiście klasyką są kiszone, konserwowe i te lekko pikantne. Co, jednak gdyby przygotować je tak, by od razu mogły wylądować na pajdzie wiejskiego chleba. Tu znakomicie sprawdzi się receptura na ogórki kanapkowe, która jest nie tylko banalnie prosta, ale i smaczna. Obejdzie się bez kombinowania, drogich składników i godzin spędzonych w kuchni - tu króluje prostota i smak!
Ogórki kanapkowe przygotowuje się naprawdę szybko - wystarczy w miarę cienko pokroić warzywa, przełożyć je do słoików, zalać zalewą i zapasteryzować. Warto zrobić większą ilość i zapasy na zimę, bo są tak smaczne, że znikną w mgnieniu oka! Kluczem do sukcesu są tu oczywiście dorodne warzywa i mikstura pełna przypraw - nie może zabraknąć gorczycy, pieprzu, curry i odrobiny octu. Takie zestawienie gwarantuje efekt palce lizać!
Składniki:
Sposób przygotowania: