• Link został skopiowany

Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą

Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.
Ogórki kanapkowe (zdjęcie ilustracyjne)
iStock

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Zamknięte w słoikach warzywa i owoce to nie tylko sposób na smakowite kąski czy sprytne wypełnienie spiżarni na zimę. Dzięki tej starej jak świat metodzie możemy sporo zaoszczędzić i w dowolnym momencie sięgnąć po smaki lata. Nie da się ukryć, że absolutnym numerem jeden są ogórki, szczególnie te kanapkowe, taplające się w aromatycznej zalewie. 

Ogórki kanapkowe - przepis na wiejskie śniadanie i smaczną przekąskę 

Przepisów na ogórki nie brakuje. Oczywiście klasyką są kiszone, konserwowe i te lekko pikantne. Co, jednak gdyby przygotować je tak, by od razu mogły wylądować na pajdzie wiejskiego chleba. Tu znakomicie sprawdzi się receptura na ogórki kanapkowe, która jest nie tylko banalnie prosta, ale i smaczna. Obejdzie się bez kombinowania, drogich składników i godzin spędzonych w kuchni - tu króluje prostota i smak! 

Ogórki kanapkowe przygotowuje się naprawdę szybko - wystarczy w miarę cienko pokroić warzywa, przełożyć je do słoików, zalać zalewą i zapasteryzować. Warto zrobić większą ilość i zapasy na zimę, bo są tak smaczne, że znikną w mgnieniu oka! Kluczem do sukcesu są tu oczywiście dorodne warzywa i mikstura pełna przypraw - nie może zabraknąć gorczycy, pieprzu, curry i odrobiny octu. Takie zestawienie gwarantuje efekt palce lizać! 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe 

Składniki: 

  • 3 kg ogórków gruntowych, 
  • 3,5 szklanki octu, 
  • 1 l wody, 
  • 2 łyżki ziaren gorczycy, 
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • 20 kulek ziela angielskiego, 
  • łyżka curry, 
  • 2 łyżki soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego wyszorowania ogórków. Następnie utnij końcówki warzyw i pokrój je w cienkie, podłużne plastry. 
  2. Tak przygotowane warzywa przełóż w równych porcjach do słoików. 
  3. Teraz pora na zalewę - do dużego garnka wlej wodę, ocet i dodaj wszystkie przyprawy. 
  4. Ogórki zalej zalewą i szczelnie zakręć. Ważne by płyn przykrywał warzywa. 
  5. Słoiki pasteryzuj przez 10 minut w gorącej wodzie. 
  6. Na koniec odwróć je do góry dnem i ułóż na blacie. Gdy wystygną, można przełożyć je do domowej spiżarni lub kuchennych szafek. 
Więcej o: