Kruche ciasto z borówkami to totalny hit mojej teściowej. Muszę przyznać, że jest naprawdę pyszne

Kruche ciasto z borówkami to świetna propozycja na lato. Moja teściowa serwuje to ciasto po każdym niedzielnym obiedzie, a nam pozostaje zajadać się, aż uszy się trzęsą. Podzieliła się ze mną swoim przepisem. Każdy powinien go wypróbować.

Borówki to obłędnie pyszne owoce, które nadają smaku i charakteru każdemu wypiekowi. Nie inaczej jest w przypadku tego kruchego ciasta. Jest słodkie, a jednocześnie delikatnie kwaśne przez obecność borówek. Jak je przygotować, by było pyszne? To proste. 

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Przepis na kruche ciasto z borówkami. Nie zapomnij o kruszonce, bo nie będzie tak dobre

Kruche ciasto z borówkami robi się bardzo łatwo. Składniki nie są wyszukane i większość z nich na pewno mamy w domu. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru lub wybranego słodzidła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g masła,
  • 1 jajko,
  • 500 g borówek amerykańskich, jagód lub jagód kamczackich.

Składniki na kruszonkę:

  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru lub słodzidła,
  • 5 łyżek masła.

Kruche ciasto z borówkami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewamy mąkę, a  następnie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy, aż się połączą.
  2. Dodajemy posiekane masło, a następnie jajko. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim blachę, a następnie nakłuwamy widelcem i znów odstawiamy na kilka minut do lodówki.
  4. Spód ciasta pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Na podpieczony spód wysypujemy borówki, a następnie posypujemy je kruszonką z ciasta.
  6. Pieczemy przez 35 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA