Ten przepis jest tak obłędny, że latem można go robić na okrągło! Wystarczy, że do tarty dodasz ten składnik

Zaczął się sierpień, a w związku z tym i sezon na cukinię. Warzywo to chętnie gości na naszych stołach pod różnią postacią. Jej smak jest na tyle uniwersalny, że świetnie się sprawdzi zarówno w formie placków, pasztetu, jak i wege kotlecików. A co powiecie na smakowitą tartę na kruchym spodzie?

Cukinia - czy też, jak kto woli, kabaczek - to składnik wielu letnich i jesiennych posiłków. Nic w tym dziwnego, delikatny smak warzywa świetnie komponuje się z tymi o bardziej wyrazistym aromacie. Cukinię można upiec, ugotować, usmażyć, ukisić, a nawet ugrillować. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby ją zetrzeć razem z serem i wykorzystać do upichcenia pysznej i sycącej tarty

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Przepis na tartę z cukinią i serem. Idealna na obiad w domu i lunch w pracy

Cukinia jest niezwykle pożywna i zdrowa. To cenne źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi sporej dawki witaminy A, C, B1 oraz K, a także magnezu, żelaza i potasu. Co więcej, jest niskokaloryczna, więc w sam raz nadaje się na lekki obiad na diecie redukcyjnej. Jest polecana nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale i walory smakowe. Zmieszajcie cukinię z ulubionym twardym serem, a wyjdzie wam posiłek wart pięciu gwiazdek.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • 100 g twardego sera (np. cheddar lub parmezan),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 małe jajka,
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka oregano,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól, pieprz.

Tarta z cukinią na kruchym spodzie. Sposób wykonania

Składniki na kruche ciasto zagnieć na stolnicy oprószonej mąką lub w malakserze. Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą, a następnie schowaj do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je na okrągły placek i wylep nim spód tortownicy (najlepiej o średnicy 28 cm).

Dokładnie dociśnij boki ciasta do formy, po czym ponakłuwaj spód widelcem. Przykryj je folią aluminiową i dociśnij np. kulkami ceramicznymi, suchą fasolą czy grochem. Schowaj z powrotem do lodówki na około kwadrans, a w dalszej kolejności wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 15 minut.

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Umytą cukinię pokrój na cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pamiętaj o odsączeniu startego warzywa z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane) i wrzuć pokrojone warzywa. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około pięć minut. Do jednej miski wrzuć i wymieszaj jajka, śmietanę oraz wszystkie przyprawy, w drugiej natomiast zetrzyj ser. 

Po wyjęciu tarty z piekarnika zdejmij folię i obciążniki, a następnie wyłóż warzywa z patelni. Na kolejną warstwę wysyp ser, a na sam koniec wlej masę jajeczną ze śmietaną. Tortownicę ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez pół godziny. Tarta z cukinią i serem najlepiej smakuje podana na ciepło. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: