Jak zrobić rosół po krakowsku? Ta aromatyczna zupa ma wyśmienity smak. Jeden składnik zaskakuje

Planujesz ugotować rosół? Warto wypróbować oryginalny przepis na rosół po krakowsku. Jak go przygotować? Tę zupę gotuje się tak samo, jak tradycyjną, ale podaje się ją z jednym specjalnym i dość nietypowym składnikiem.

Ta tradycyjna zupa na południu Polski jest serwowana w dość nietypowy sposób. Czym charakteryzuje się rosół po krakowsku? Jego smak zawdzięcza się klasycznemu zestawowi warzyw i przypraw. Różnica tkwi w jednym specjalnym dodatku, o którym wiele osób nawet by nie pomyślało podczas przygotowania tej przepysznej, niedzielnej zupy.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na rosół po krakowsku. Takie danie sprawdzi się w każdej sytuacji

Składniki:

  • kurczak,
  • dwa litry zimnej wody,
  • 150 g wołowiny,
  • trzy duże marchewki,
  • niewielki korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • biała cebula,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziemniaki,
  • natka pietruszki.

Dodaj te składniki i podawaj z gotowanymi ziemniakami

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i przełóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. 
  2. Gotuj mięso z ziołami na małym ogniu pod przykryciem przez około jedną godzinę. 
  3. Umyj, obierz i pokrój marchewki, pietruszkę i seler. Białą cebulę obierz z łupin. Dodaj warzywa do zupy i gotuj ją przez kolejne pół godziny.
  4. Lubczyk wypłucz i dodaj pod koniec gotowania zupy. Jeśli nie masz świeżego, można dodać suszony lub odrobinę maggi.
  5. W międzyczasie obierz, umyj i obierz ziemniaki. Ugotuj je w osolonej wodzie.
  6. Rosół dopraw solą i mielonym pieprzem. Serwuj bezpośrednio po przygotowaniu z ugotowanymi ziemniakami.

Gotowy rosół po krakowsku podaje się nie z tradycyjnym makaronem, ale z ugotowanymi ziemniakami. Zupę najlepiej serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: