Szukasz pomysłu na wakacyjny deser lub szykujesz imprezę dla rodziny i znajomych? Polecamy przygotować muffiny domowej roboty. Wykonanie zajmuje tyle, co nic, a radość ze słodkości będzie gwarantowana. W naszym przepisie wykorzystujemy borówki, gdyż właśnie trwa na nie sezon, ale równie dobrze możesz je zastąpić innymi owocami np. jagodami, porzeczkami czy jeżynami.
Babeczki na bazie jogurtu są lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej, możesz je także spersonalizować wedle własnych upodobań. Możliwości jest wiele: bita śmietana bądź masa kremowa z posypką na wierzchu, polewa lukrowa lub czekoladowa, a nawet zwykły cukier puder "zrobi robotę". Jedyne, co cię ogranicza, to wyobraźnia!
Składniki:
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej z kolei umieść składniki mokre: olej, jogurt, ekstrakt z wanilii i jajko. Wymieszaj składniki w poszczególnych miskach do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, a następnie połącz zawartość obu pojemników. Możesz w tym celu użyć łyżki lub miksera.
Borówki dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, a potem je osusz, np. wykładając je na ręcznik papierowy. Ciasto przełóż do foremek na muffinki. Możesz skorzystać z wersji jednorazowych, papierowych lub z foremek silikonowych. Do każdej babeczki wsyp po kilka borówek lub innych wybranych przez siebie owoców.
Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia. Gotowe smakołyki możesz spałaszować bez niczego lub udekorować ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl