Puszyste babeczki z tymi owocami skradną serca i podniebienie. Prostszego przepisu ze świecą szukać

Miłośników babeczek w naszym kraju (i gdziekolwiek indziej na świecie) nie brakuje. Mało kto może się oprzeć małej słodkości zapiekanej w puszystym, miękkim cieście. Choć muffiny można z łatwością kupić w sklepie czy cukierni, to my radzimy skusić się na wypieki domowej roboty. Będą smakować o wiele lepiej niż gotowce.

Szukasz pomysłu na wakacyjny deser lub szykujesz imprezę dla rodziny i znajomych? Polecamy przygotować muffiny domowej roboty. Wykonanie zajmuje tyle, co nic, a radość ze słodkości będzie gwarantowana. W  naszym przepisie wykorzystujemy borówki, gdyż właśnie trwa na nie sezon, ale równie dobrze możesz je zastąpić innymi owocami np. jagodami, porzeczkami czy jeżynami.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Jogurtowe muffiny z borówkami. W sam raz na letnią przekąskę

Babeczki na bazie jogurtu są lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Dosłownie rozpływają się w ustach. Co więcej, możesz je także spersonalizować wedle własnych upodobań. Możliwości jest wiele: bita śmietana bądź masa kremowa z posypką na wierzchu, polewa lukrowa lub czekoladowa, a nawet zwykły cukier puder "zrobi robotę". Jedyne, co cię ogranicza, to wyobraźnia!

Składniki:

  • 300 g borówek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 80 ml jogurtu naturalnego,
  • 80 ml oleju,
  • 100 g cukru (lub w wersji fit: ksylitolu bądź erytrytolu),
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Puszyste babeczki ze świeżymi owocami. Sposób wykonania

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej z kolei umieść składniki mokre: olej, jogurt, ekstrakt z wanilii i jajko. Wymieszaj składniki w poszczególnych miskach do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, a następnie połącz zawartość obu pojemników. Możesz w tym celu użyć łyżki lub miksera.

Borówki dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, a potem je osusz, np. wykładając je na ręcznik papierowy. Ciasto przełóż do foremek na muffinki. Możesz skorzystać z wersji jednorazowych, papierowych lub z foremek silikonowych. Do każdej babeczki wsyp po kilka borówek lub innych wybranych przez siebie owoców.

Muffiny wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia. Gotowe smakołyki możesz spałaszować bez niczego lub udekorować ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.