Obiad jak z restauracji w 15 minut to nie żart. Sycąca propozycja dla wiecznie zapracowanych

Wielu z nas niemal całkowicie oddaje się pracy. Często nie mamy czasu na odpoczynek w ciągu dnia, a co dopiero na gotowanie obiadu. Ten przepis świetnie sprawdzi się w kuchni tych wiecznie zapracowanych - ale nie tylko. Smakuje jak z restauracji, a robi się go kwadrans.

Przepisy na szybkie obiady powinien mieć w zanadrzu każdy z nas. Z reguły są też tanie, a na dodatek obłędnie pyszne. Czego więc chcieć więcej? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w nim każdy - nawet największy niejadek.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Przepis na szybki obiad w 15 minut. Taki dobry ryż już nie tylko w restauracji

Jeśli nie masz czasu spędzać długich godzin w kuchni, to przepis na ten ryż jest dla ciebie. Warto wykorzystać środek lata i przygotować obiad, który będzie świeży i aromatyczny. Potrzebujemy do tego ryżu i trochę warzyw. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 2-3 torebki ryżu,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2-3 garści szpinaku,
  • kilka ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • świeży imbir,
  • ulubione przyprawy,
  • pół puszki zielonego groszku.

Tani obiad z kilku składników - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie tego taniego, a zarazem pysznego obiadu nie jest trudne. To bezmięsna propozycja, którą można jednak wzbogacić na przykład pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Świetnie smakuje jednak w formie bez mięsa.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku gotujemy kilka torebek ryżu - w zależności od tego, ile osób będzie jeść obiad.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy też pociętą w cienkie plasterki marchewkę. W kolejnym kroku dolewamy trochę wody i podduszamy szpinak oraz zielony groszek i odrobinę startego imbiru.
  3. Dodajemy ulubione przyprawy - na przykład mieszankę przypraw do dań chińskich, sól, pieprz, kurkumę, paprykę ostrą, chilli itd.
  4. Dodajemy ryż i mieszamy danie, aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy, gdy jest jeszcze gorące.
Więcej o: