Bardzo prosty przepis na gofry jak z nadmorskiej budki. Idealnie chrupiące, lekkie i delikatne

Jak zrobić gofry, aby były lekkie, puszyste i miały wyśmienity smak? Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić ten wyjątkowy deser i cieszyć się nim latem. Do jego przyrządzenia nie potrzeba wielu składników.

Gofry to jeden z ulubionych produktów, które jada się podczas wakacyjnego wypoczynku. Ich domowe wykonanie nie jest trudne i warto spróbować zrobić je samodzielnie. Wystarczy połączyć składniki i nastawić gofrownicę. Warto dodać do ciasta jeden specjalny składnik, który podkreśli jego smak.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na gofry. Taki deser zniknie w mgnieniu oka

Do przygotowania gofrów wystarczy kilka składników. Przyda się mąka, mleko, olej, cukier i proszek do pieczenia. Dodatkowo można dosypać do ciasta odrobiny cynamonu, dzięki któremu będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie szklanki mleka,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • łyżka cukru pudru,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwa jajka,
  • szczypta soli.

Z ich przygotowaniem nikt nie będzie miał problemów. Można je podawać z różnymi dodatkami

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej. 
  2. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do mieszanki dodawaj stopniowo mleko, olej oraz przesianą mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 
  3. Zmiksuj składniki ja gładką, jednolitą masę. Włącz gofrownicę.
  4. Nakładaj ciasto równomiernie do rozgrzanej gofrownicy. Gofry powinny się piec do momentu, aż nabiorą złocistej barwy. Powinny też łatwo odchodzić od gofrownicy. Gotowe gofry można serwować na ciepło albo na zimno. Smacznego!

Gofry można podawać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się różnego rodzaju owoce sezonowe, bita śmietana, dżem, miód oraz krem orzechowy. Wszystko zależy od własnych upodobań. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.