Przepis na ciasto teściowej, za który synowa nie będzie się mścić. Kluczem są świeże śliwki

Ile razy można piec szarlotkę, babkę czy sernik? Kiedy przychodzi pora na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi, a pomysłów na deser brak, polecamy skusić się na ciasto teściowej. Nie mylić z zemstą teściowej! W naszej recepturze znajdzie się miejsce zarówno na miękkie, wilgotne ciasto, jak i słodycz sezonowych owoców - w tym przypadku śliwek. Jak je wykonać?

Ciasto teściowej wykonuje się błyskawicznie, co stanowi zaletę zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą poświęcić kilku godzin na kręcenie się po kuchni. Do wykonania nie potrzebujesz też szczególnych umiejętności cukierniczych. Wystarczy, że będziesz podążać za naszymi wskazówkami, a już wkrótce czeka cię prawdziwa, słodka uczta. Do dzieła!

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Ciasto teściowej ze śliwkami robi furorę na spotkaniach rodzinnych

Od tego ciasta trudno się oderwać. Doniesienia z pierwsze ręki potwierdzają, że blaszka bardzo szybko pustoszeje, podobnie jak talerze gości. Kluczowym składnikiem są tu świeże śliwki np. popularne węgierki. Urozmaicają smak deseru o wyjątkowe, słodkie - a czasem nawet lekko kwaskowe - nuty. 

Składniki:

  • 500 g śliwek,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 40 ml śmietany 18 proc.,
  • 150 g margaryny,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Puszyste ciasto teściowej na deser. Sposób wykonania

Zacznij od wyrobienia kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko na tortownicy i uformuj w kopiec z wgłębieniem pośrodku. Masło, margarynę, cukier zwykły oraz cukier waniliowy posiekaj drobno nożem. W małej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep razem ze śmietaną i octem, z kolei białka odstaw na później. 

Roztrzepaną masę jajeczną wlej do wgłębienia w mące. Ponownie posiekaj wszystko nożem, a następnie zagniataj ciasto rękoma. Wyrobione ciasto podziel na dwie części (mniejszą i większą). Większą część rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je białkiem i posyp bułką tartą.

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Ułóż je na cieście skórką do dołu. Na wierzch połóż drugą część ciasta. Możesz również podzielić je na mniejsze paski i ułożyć "w kratkę". Gotowe ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie pulchne i puszyste. Dla urozmaicenia możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.