Ciasto teściowej wykonuje się błyskawicznie, co stanowi zaletę zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą poświęcić kilku godzin na kręcenie się po kuchni. Do wykonania nie potrzebujesz też szczególnych umiejętności cukierniczych. Wystarczy, że będziesz podążać za naszymi wskazówkami, a już wkrótce czeka cię prawdziwa, słodka uczta. Do dzieła!
Od tego ciasta trudno się oderwać. Doniesienia z pierwsze ręki potwierdzają, że blaszka bardzo szybko pustoszeje, podobnie jak talerze gości. Kluczowym składnikiem są tu świeże śliwki np. popularne węgierki. Urozmaicają smak deseru o wyjątkowe, słodkie - a czasem nawet lekko kwaskowe - nuty.
Składniki:
Zacznij od wyrobienia kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko na tortownicy i uformuj w kopiec z wgłębieniem pośrodku. Masło, margarynę, cukier zwykły oraz cukier waniliowy posiekaj drobno nożem. W małej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep razem ze śmietaną i octem, z kolei białka odstaw na później.
Roztrzepaną masę jajeczną wlej do wgłębienia w mące. Ponownie posiekaj wszystko nożem, a następnie zagniataj ciasto rękoma. Wyrobione ciasto podziel na dwie części (mniejszą i większą). Większą część rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je białkiem i posyp bułką tartą.
Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Ułóż je na cieście skórką do dołu. Na wierzch połóż drugą część ciasta. Możesz również podzielić je na mniejsze paski i ułożyć "w kratkę". Gotowe ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie pulchne i puszyste. Dla urozmaicenia możesz je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl