-
Haps
-
Jak przygotować
- Prosty obiad dla całej rodziny. Ułóż, włóż do piekarnika i gotowe. Sekretem jest regionalny składnik
Prosty obiad dla całej rodziny. Ułóż, włóż do piekarnika i gotowe. Sekretem jest regionalny składnik
Najprostsze i najsmaczniejsze potrawy są uwielbiane przez wiele osób. To właśnie one nie wymagają długiego przygotowania, lecz zachwycają smakiem. To danie obiadowe doskonale wpasowuje się w ten opis. Dodatek regionalnego składnika sprawia, że trudno się od niego oderwać.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Zapiekanka po zbójnicku w każdym regionie może różnić się maleńkimi detalami. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pożywna, sycąca, a do tego łączy wiele niesamowitych smaków. Nasza wersja uwzględnia ziemniaki, cebulę i swojską kiełbasę. By całość nabrała odpowiedniego aromatu, polewa się ją mieszanką śmietanki i przypraw. Jednak to nie jedyne składniki, które trzeba uwzględnić w przepisie. Przysłowiową wisienką na torcie jest ser górski. Możesz użyć do tego na przykład oscypka.
Przepis na zapiekankę po zbójnicku
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 400 g swojskiej kiełbasy,
- 2 cebule,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g sera górskiego,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i umieść kartofle. Gotuj przez około 10 minut by lekko zmiękły. Po tym czasie odcedź i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Cebule obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki, ser podziel na mniejsze kawałki lub plastry. Wszystkie podane przyprawy umieść w misce i wymieszaj z dodatkiem słodkiej śmietanki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie wyłóż pierwszą warstwę ziemniaków, następnie kiełbasę i cebulę. Całość oblej przyprawioną śmietanką. Czynność powtórz do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
- Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wierzch wyłóż pokrojonym serem górskim i ponownie włóż do urządzenia. Trzymaj do momentu roztopienia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl