Prosty obiad dla całej rodziny. Ułóż, włóż do piekarnika i gotowe. Sekretem jest regionalny składnik

Najprostsze i najsmaczniejsze potrawy są uwielbiane przez wiele osób. To właśnie one nie wymagają długiego przygotowania, lecz zachwycają smakiem. To danie obiadowe doskonale wpasowuje się w ten opis. Dodatek regionalnego składnika sprawia, że trudno się od niego oderwać.
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Zapiekanka po zbójnicku w każdym regionie może różnić się maleńkimi detalami. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pożywna, sycąca, a do tego łączy wiele niesamowitych smaków. Nasza wersja uwzględnia ziemniaki, cebulę i swojską kiełbasę. By całość nabrała odpowiedniego aromatu, polewa się ją mieszanką śmietanki i przypraw. Jednak to nie jedyne składniki, które trzeba uwzględnić w przepisie. Przysłowiową wisienką na torcie jest ser górski. Możesz użyć do tego na przykład oscypka.

Przepis na zapiekankę po zbójnicku

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 400 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g sera górskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w średniej grubości plastry. Do garnka wlej wodę, wsyp sól i umieść kartofle. Gotuj przez około 10 minut by lekko zmiękły. Po tym czasie odcedź i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Cebule obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki, ser podziel na mniejsze kawałki lub plastry. Wszystkie podane przyprawy umieść w misce i wymieszaj z dodatkiem słodkiej śmietanki.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie wyłóż pierwszą warstwę ziemniaków, następnie kiełbasę i cebulę. Całość oblej przyprawioną śmietanką. Czynność powtórz do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
  4. Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wierzch wyłóż pokrojonym serem górskim i ponownie włóż do urządzenia. Trzymaj do momentu roztopienia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: