Zerwij z krzaka i zrób najprostsze ciasto. Jest puszyste, miękkie, a środek rozpieści podniebienie

Przepis na to proste ciasto znane jest od wielu lat. Duża część gospodyń i gospodarzy szykuje je latem, bo to właśnie wtedy można do niego dodać świeże owoce. My wykorzystaliśmy przysmak, który jest bardzo często omijany. Jego smak idealnie wpasowuje się w słodkie ciasto drożdżowe.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Ciasta drożdżowe to jedne z popularniejszych propozycji deserów. Wiele osób wykonuje je samodzielnie w domu lub wspomaga się gotowcami z cukierni i sklepu. Jego wykonanie może się okazać skomplikowane, jednak ten przepis sprawi, że zmienisz zdanie. Wypiek przygotowany z tej receptury zawsze wychodzi, jest odpowiednio wilgotny, miękki i słodki. Z pewnością nie wychodzi z niego zakalec, a jeśli chcesz dodać mu świeżego smaku możesz umieścić w nim owoce. Tym razem nasz wybór padł na porzeczki, które przez swój charakterystyczny i lekko kwaśny smak są omijane. Okazuje się jednak, że w połączeniu ze słodkim ciastem drożdżowym tworzą wyśmienity wypiek, który warto wykonać.

Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła,
  • 300 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 400 g czerwonych porzeczek.
  • Składniki na kruszonkę
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 60 g  masła.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest podgrzanie w rondelku mleka. Nie powinno być ono gorące, lecz letnie. Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru. Dokładnie je wymieszaj do momentu rozpuszczenia.
  2. Gdy mleko odpowiednio się podgotuje, połącz je z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 15 minut.
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, sól i podzielone na mniejsze kawałki masło. Przenieś także wyrośnięte drożdże i wbij jajka. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto.
  4. Gdy masa jest elastyczna i gładka przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  5. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i umieść je w wysmarowanej niewielką ilością masła blaszce. Na górze rozsyp przemyte i osuszone czerwone porzeczki. Możesz je również delikatnie wcisnąć w masę.
  6. Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier i kawałki masła. Połącz składniki za pomocą dłoni, powinny powstać nieregularne grudki. Tak przygotowaną obsyp wierzch ciasta.
  7. Gotową masę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie pozostaw je do przestudzenia. Przed serwowaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: