-
Haps
-
Jak przygotować
- Zerwij z krzaka i zrób najprostsze ciasto. Jest puszyste, miękkie, a środek rozpieści podniebienie
Zerwij z krzaka i zrób najprostsze ciasto. Jest puszyste, miękkie, a środek rozpieści podniebienie
Przepis na to proste ciasto znane jest od wielu lat. Duża część gospodyń i gospodarzy szykuje je latem, bo to właśnie wtedy można do niego dodać świeże owoce. My wykorzystaliśmy przysmak, który jest bardzo często omijany. Jego smak idealnie wpasowuje się w słodkie ciasto drożdżowe.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!
Ciasta drożdżowe to jedne z popularniejszych propozycji deserów. Wiele osób wykonuje je samodzielnie w domu lub wspomaga się gotowcami z cukierni i sklepu. Jego wykonanie może się okazać skomplikowane, jednak ten przepis sprawi, że zmienisz zdanie. Wypiek przygotowany z tej receptury zawsze wychodzi, jest odpowiednio wilgotny, miękki i słodki. Z pewnością nie wychodzi z niego zakalec, a jeśli chcesz dodać mu świeżego smaku możesz umieścić w nim owoce. Tym razem nasz wybór padł na porzeczki, które przez swój charakterystyczny i lekko kwaśny smak są omijane. Okazuje się jednak, że w połączeniu ze słodkim ciastem drożdżowym tworzą wyśmienity wypiek, który warto wykonać.
Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami
Składniki na ciasto
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- 150 g masła,
- 300 ml mleka,
- szczypta soli,
- 40 g świeżych drożdży,
- 400 g czerwonych porzeczek.
- Składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 60 g masła.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest podgrzanie w rondelku mleka. Nie powinno być ono gorące, lecz letnie. Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru. Dokładnie je wymieszaj do momentu rozpuszczenia.
- Gdy mleko odpowiednio się podgotuje, połącz je z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, sól i podzielone na mniejsze kawałki masło. Przenieś także wyrośnięte drożdże i wbij jajka. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto.
- Gdy masa jest elastyczna i gładka przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i umieść je w wysmarowanej niewielką ilością masła blaszce. Na górze rozsyp przemyte i osuszone czerwone porzeczki. Możesz je również delikatnie wcisnąć w masę.
- Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier i kawałki masła. Połącz składniki za pomocą dłoni, powinny powstać nieregularne grudki. Tak przygotowaną obsyp wierzch ciasta.
- Gotową masę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie pozostaw je do przestudzenia. Przed serwowaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl