Przepis na to proste ciasto znane jest od wielu lat. Duża część gospodyń i gospodarzy szykuje je latem, bo to właśnie wtedy można do niego dodać świeże owoce. My wykorzystaliśmy przysmak, który jest bardzo często omijany. Jego smak idealnie wpasowuje się w słodkie ciasto drożdżowe.
Dark Moon Pictures / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!
Ciasta drożdżowe to jedne z popularniejszych propozycji deserów. Wiele osób wykonuje je samodzielnie w domu lub wspomaga się gotowcami z cukierni i sklepu. Jego wykonanie może się okazać skomplikowane, jednak ten przepis sprawi, że zmienisz zdanie. Wypiek przygotowany z tej receptury zawsze wychodzi, jest odpowiednio wilgotny, miękki i słodki. Z pewnością nie wychodzi z niego zakalec, a jeśli chcesz dodać mu świeżego smaku możesz umieścić w nim owoce. Tym razem nasz wybór padł na porzeczki, które przez swój charakterystyczny i lekko kwaśny smak są omijane. Okazuje się jednak, że w połączeniu ze słodkim ciastem drożdżowym tworzą wyśmienity wypiek, który warto wykonać.
REKLAMA
Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami
Składniki na ciasto
600 g mąki pszennej,
200 g cukru,
3 jajka,
150 g masła,
300 ml mleka,
szczypta soli,
40 g świeżych drożdży,
400 g czerwonych porzeczek.
Składniki na kruszonkę
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki cukru,
60 g masła.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest podgrzanie w rondelku mleka. Nie powinno być ono gorące, lecz letnie. Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru. Dokładnie je wymieszaj do momentu rozpuszczenia.
Gdy mleko odpowiednio się podgotuje, połącz je z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostaw pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, sól i podzielone na mniejsze kawałki masło. Przenieś także wyrośnięte drożdże i wbij jajka. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto.
Gdy masa jest elastyczna i gładka przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i umieść je w wysmarowanej niewielką ilością masła blaszce. Na górze rozsyp przemyte i osuszone czerwone porzeczki. Możesz je również delikatnie wcisnąć w masę.
Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier i kawałki masła. Połącz składniki za pomocą dłoni, powinny powstać nieregularne grudki. Tak przygotowaną obsyp wierzch ciasta.
Gotową masę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie pozostaw je do przestudzenia. Przed serwowaniem możesz posypać je cukrem pudrem.