Miękkie, pełne smaku, kruche, a zarazem soczyste. Tak można opisać mięso, które wychodzi z tego przepisu. Pasuje do świeżego chleba, lecz znajdzie swoje miejsce na obiadowym talerzu. Jego sekretem przygotowania są słoiki. To dzięki nim może postać nawet kilka tygodni.
Fot. Shutterstock, Butivshcenko Olena
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Każdy z nas jest zabiegany i ma coraz mniej czasu na przyrządzanie dań i smakołyków. W tym całym szale codzienności nie możemy jednak zapominać o porządnym i pełnowartościowym jedzeniu. By nie objadać się fast foodami, warto zagłębić się w przepisy, dzięki którym można zrobić coś, co może dłużej postać w lodówce. Dzięki temu za jednym zamachem można wykonać przysmaki, które będą cieszyć smakiem o każdej porze dnia. Jednym z takich przepisów jest karkówka w słoikach. Aby ją zrobić, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Bowiem samo marynowanie mięsa trwa około 2 dni. Pomimo takiego czekania, jest tego warte. Kawałki mięsa są obłędnie pyszne i znikną szybciej, niż ci się wydaje.
REKLAMA
Przepis na karkówkę w słoikach
Składniki:
2 kg karkówki wieprzowej,
5 ząbków czosnku,
łyżka soli peklującej,
3 łyżeczki suszonego lubczyku,
3 łyżeczki suszonego majeranku
łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Mięso podziel na kawałki i przełóż do szerokich słoików. W ten sposób łatwiej będzie można później wyjąć karkówkę.
W dużej misce umieść sól, pieprz, majeranek i lubczyk. Dorzuć także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj do całkowitego połączenia. W tak przygotowanej mieszance dokładnie obtocz mięso. Miskę przykryj talerzem lub pokrywką i wstaw do lodówki na pełne dwa dni. W tym czasie karkówka przesiąknie smakiem przypraw.
Po dwóch dniach każdy kawałek włóż do czystego słoika. Słoiki mocno zakręć i umieść w garnku wyłożonym ściereczką. Naczynia zalej wodą do około 3/4 wysokości i gotuj od momentu zagotowania przez około dwie godziny. Ogień powinien być mały, a w międzyczasie warto dolewać płynu, ponieważ jego ilość będzie się zmniejszać.
Zdejmij garnek z ognia, a mięso pozostaw w nim do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki przenieś do lodówki.
Takie mięso może pozostać w lodówce przez około 4 tygodnie. Smacznego!