Może postać aż 4 tygodnie, ale znika w godzinę. Mięso idealne do kanapek i obiadów

Miękkie, pełne smaku, kruche, a zarazem soczyste. Tak można opisać mięso, które wychodzi z tego przepisu. Pasuje do świeżego chleba, lecz znajdzie swoje miejsce na obiadowym talerzu. Jego sekretem przygotowania są słoiki. To dzięki nim może postać nawet kilka tygodni.
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Każdy z nas jest zabiegany i ma coraz mniej czasu na przyrządzanie dań i smakołyków. W tym całym szale codzienności nie możemy jednak zapominać o porządnym i pełnowartościowym jedzeniu. By nie objadać się fast foodami, warto zagłębić się w przepisy, dzięki którym można zrobić coś, co może dłużej postać w lodówce. Dzięki temu za jednym zamachem można wykonać przysmaki, które będą cieszyć smakiem o każdej porze dnia. Jednym z takich przepisów jest karkówka w słoikach. Aby ją zrobić, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Bowiem samo marynowanie mięsa trwa około 2 dni. Pomimo takiego czekania, jest tego warte. Kawałki mięsa są obłędnie pyszne i znikną szybciej, niż ci się wydaje.

Przepis na karkówkę w słoikach

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka soli peklującej,
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podziel na kawałki i przełóż do szerokich słoików. W ten sposób łatwiej będzie można później wyjąć karkówkę.
  2. W dużej misce umieść sól, pieprz, majeranek i lubczyk. Dorzuć także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj do całkowitego połączenia. W tak przygotowanej mieszance dokładnie obtocz mięso. Miskę przykryj talerzem lub pokrywką i wstaw do lodówki na pełne dwa dni. W tym czasie karkówka przesiąknie smakiem przypraw.
  3. Po dwóch dniach każdy kawałek włóż do czystego słoika. Słoiki mocno zakręć i umieść w garnku wyłożonym ściereczką. Naczynia zalej wodą do około 3/4 wysokości i gotuj od momentu zagotowania przez około dwie godziny. Ogień powinien być mały, a w międzyczasie warto dolewać płynu, ponieważ jego ilość będzie się zmniejszać.
  4. Zdejmij garnek z ognia, a mięso pozostaw w nim do całkowitego ostygnięcia. Zimne słoiki przenieś do lodówki.
  5. Takie mięso może pozostać w lodówce przez około 4 tygodnie. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: