Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób. Średniowieczny przepis z młodą kapustą jest najlepszy

Kotlety zrobione z młodej kapusty znane są od wieków. Niektórzy uważają, że mogli się nimi zajadać nawet pierwsi Piastowie. Patrząc na ich skład, nic dziwnego, że po takim czasie wracają do łask. W takim wydaniu są świetną alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków.
Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Okazuje się, że kotletami po morawsku zajadali się wszyscy żyjący w czasach średniowiecza. Kawałki mięsa mielonego z dodatkiem młodej kapusty pochodzą z Wielkich Moraw, które teraz obejmują tereny południowej Polski, Czech, Austrii i fragmentu Węgier. Patrząc na to, co skrywają w środku, można powiedzieć, że są bogate w smaku i aromatyczne. Pomimo prostego przygotowania mało kto je robi. To konsekwencja tego, że niewiele osób o nich nawet słyszało. Jeśli jednak już poznałeś ten przysmak, zrób go przy najbliższej okazji, a nie pożałujesz.

Przepis na kotlety morawskie

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • świeża natka pietruszki,
  • pół łyżeczki sody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem w przyrządzaniu kotletów jest zajęcie się kapustą i cebulą. Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na specjalnej tarce. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Oba warzywa umieść w misce, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Dzięki temu staną się miękkie, a cebula utraci swój gorzki posmak.
  2. Po tym czasie odcedź warzywa i porządnie wyciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj do nich posiekane lub przeciśnięte przez praskę mięso mielone. Wbij również jajko, dodaj przesianą przez sitko mąkę, śmietanę, sodę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i stworzenia zwartej masy.
  3. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce wyłóż za pomocą łyżki przygotowaną masę, tworząc zgrabne kotleciki.
  4. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do zarumienienia. Po wypieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: