Niektórzy, jedząc ciasto, mogliby jeść wyłącznie kruszonkę, a resztę zostawiać. Nic dziwnego, ponieważ dzięki niej wygląd i smak ciasta znacznie się poprawiają. Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciasta? Podpowiadamy.
Kruszonka najczęściej jest elementem szarlotki, jagodzianek, drożdżówek. Zazwyczaj przykrywa ciasta z owocami, komponując się z nimi obłędnie. Przygotowanie jej jest bardzo proste, jednak wymaga tego, by pamiętać o jednej, ale bardzo istotnej rzeczy. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Marta Zaleska, znana na Instagramie jako Pani Technolog podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie kruszonki. Jej taktyka to połączenie mąki, cukru oraz masła w proporcjach 1:1:1.
Po prostu zawsze wszystkiego tyle samo
- wyjaśnia.
Marta Zaleska podzieliła się na Instagramie trikiem na kruszonkę. Jak poinformowała, "są dwie szkoły kruszonki".
Pierwsza metoda to "szczypanie" kawałków kruszonki na ciasto. Druga to ścieranie kruszonki na tarce.
Niezależnie od tego, którą opcję wybierasz, pamiętaj, by połączyć składniki (masło, cukier i mąkę) jak na załączonym filmiku, a następnie schodzić. Na przykład w czasie gdy wyrasta Twoje ciasto drożdżowe
- podpowiada.
Przygotowana według powyższych proporcji kruszonka sprawi, że ciasto będzie wyglądać, ale i smakować wyśmienicie. Taki deser będzie obłędnie smakować z lodami bądź cukrem pudrem.