Nie tylko placki i leczo. Z tego sezonowego warzywa zrobisz też słodkie smarowidło. Gotowe w kilka chwil

Przygotowując słodkie dżemy zazwyczaj sięgamy po znane nam owoce. Zdaniem wielu to właśnie z nich wychodzą najlepsze smarowidła. Okazuje się jednak, że warzywa również nadają się do takiej obróbki. Przykładem jest ten przepis. Nawet się nie spodziewasz, jakie to pyszne.
Zobacz wideo Puszysty mus malinowy

Dżemy są świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy pieczywa. Najbardziej popularne są te z truskawek, śliwek oraz malin. Często można spotkać je w sklepach, lecz w sezonie letnim wiele osób wykonuje je samodzielnie. Ich zrobienie nie jest wcale skomplikowane i można je przygotować praktycznie z każdego owocu. Mało kto jednak wie, że to smarowidło można również przyrządzić z warzyw. Niewiele osób decyduje się na taki ruch, a to duży błąd. Takie dżemy są równie smaczne i słodkie. Aby pokazać wam, że tak jest, proponujemy wykonać dżem z tego przepisu. Głównym składnikiem jest cukinia, a także cytryna. Lepiej od razu zrobić kilka słoików więcej.

Przepis na dżem z cukinii i cytryn

Składniki

  • 5 kg zielonej cukinii,
  • 4 średnie cytryny,
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość drobną kostkę. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą. Składniki doprowadź do wrzenia.
  2. Gdy cukinia się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ją przez następne 15 minut.
  3. Cytryny umieść w misce i zalej wrzątkiem. Następnie ostrożnie je wyjmij, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Przetnij je na pół i wyciśnij cały sok.
  4. Garnek z cukinią zdejmij z ognia, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Całość zblenduj na gładką masę. Powinna być jednolita i pozbawiona kawałków warzywa.
  5. Teraz czas na dodanie cukru oraz soku i skórki z cytryny. Całość wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Smaż około 30 minut.
  6. Gotowy dżem z cukinii i cytryn przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Starannie je zakręć i ustaw w garnku wyłożonym czystymi ścierkami. Naczynie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotuj całość przez około 10 minut.
  7. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i ułóż do góry dnem, pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.