• Link został skopiowany

Nie tylko placki i leczo. Z tego sezonowego warzywa zrobisz też słodkie smarowidło. Gotowe w kilka chwil

Przygotowując słodkie dżemy zazwyczaj sięgamy po znane nam owoce. Zdaniem wielu to właśnie z nich wychodzą najlepsze smarowidła. Okazuje się jednak, że warzywa również nadają się do takiej obróbki. Przykładem jest ten przepis. Nawet się nie spodziewasz, jakie to pyszne.
Dżem z cukinii. Zdjęcie ilustracyjne
Tatevosian Yana/shutterstock
Zobacz wideo Puszysty mus malinowy

Dżemy są świetnym dodatkiem do naleśników, ciast czy pieczywa. Najbardziej popularne są te z truskawek, śliwek oraz malin. Często można spotkać je w sklepach, lecz w sezonie letnim wiele osób wykonuje je samodzielnie. Ich zrobienie nie jest wcale skomplikowane i można je przygotować praktycznie z każdego owocu. Mało kto jednak wie, że to smarowidło można również przyrządzić z warzyw. Niewiele osób decyduje się na taki ruch, a to duży błąd. Takie dżemy są równie smaczne i słodkie. Aby pokazać wam, że tak jest, proponujemy wykonać dżem z tego przepisu. Głównym składnikiem jest cukinia, a także cytryna. Lepiej od razu zrobić kilka słoików więcej.

Przepis na dżem z cukinii i cytryn

Składniki

  • 5 kg zielonej cukinii,
  • 4 średnie cytryny,
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dość drobną kostkę. Warzywo przełóż do garnka i zalej wodą. Składniki doprowadź do wrzenia.
  2. Gdy cukinia się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj ją przez następne 15 minut.
  3. Cytryny umieść w misce i zalej wrzątkiem. Następnie ostrożnie je wyjmij, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Przetnij je na pół i wyciśnij cały sok.
  4. Garnek z cukinią zdejmij z ognia, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Całość zblenduj na gładką masę. Powinna być jednolita i pozbawiona kawałków warzywa.
  5. Teraz czas na dodanie cukru oraz soku i skórki z cytryny. Całość wymieszaj i ponownie ustaw na palniku. Smaż około 30 minut.
  6. Gotowy dżem z cukinii i cytryn przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Starannie je zakręć i ustaw w garnku wyłożonym czystymi ścierkami. Naczynie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotuj całość przez około 10 minut.
  7. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i ułóż do góry dnem, pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: