Kurczę pieczone, czyli przepis na kurczaka z morelami. Kontrast smaków sprawi, że przepadniesz

Dania drobiowe goszczą na naszych stołach niezwykle często. Ktoś mógłby nawet pokusić się o stwierdzenie, że kurczak stanowi jeden z fundamentów polskiej kuchni. Istnieje wiele świetnych przepisów na przygotowanie pysznego obiadu z wykorzystaniem tego mięsa. Czasem przychodzi jednak moment na porzucenie tego, co znane i rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Przedstawiamy dziś wyjątkową recepturę na pieczonego kurczaka z morelami.

Przyrządzenie smacznego kurczaka to sztuka, którą nie tak łatwo opanować. Jeśli się jednak korzysta z prawidłowych instrukcji - w tym przypadku ze sprawdzonego przepisu - to zupełnie nie ma czym się przejmować. Kurczak z morelami to danie oryginalne, dostarczające wielu wrażeń smakowych. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

Przepis na kurczaka z morelami. Kluczem dla smaku jest marynata

Mięso drobiowe jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale i zdrowe. Pieczony kurczak należy do dań lekkostrawnych i niskokalorycznych. Dostarcza wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowi źródło witamin: A, D, E oraz witamin z grupy B. Posiłek z kurczakiem zapewnia organizmowi dużo białka i aminokwasów, a także minerałów takich jak: cynk, żelazo, fosfor, potas, magnez, wapń, sód i miedź.

Morele z kolei to niezwykle słodkie i pożywne owoce sezonowe, które charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi oraz antyoksydacyjnymi. Obniżają ciśnienie tętnicze, chronią przed chorobami układu krążenia, a nawet wspomagają proces trawienia. Połączenie obu tych składników - choć niekonwencjonalne - przyniesie wiele korzyści, zarówno zdrowotnych, jak i smakowych.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka,
  • 5 świeżych moreli,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki wina czerwonego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz.

Pieczony kurczak z morelami. Sposób przygotowania

Przygotowania zacznij od marynaty. Pamiętaj, aby zrobić ją dzień przed planowanym obiadem. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie umieść kawałki kurczaka. Mięso dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę i obłóż nim kurczaka. Dodaj liście laurowe i zalej wszystko winem oraz oliwą. Mięso powinno się marynować całą noc.

Następnego dnia dokładnie umyj morele, pozbaw je ogonków i listków, a następnie wykrój z nich pestki. Owoce pokrój na niewielkie kawałki i umieść w garnku. Wlej odrobinę wody i dodaj łyżeczkę cukru. Duś pod przykryciem przez kilka minut do momentu, aż morele zmiękną i zaczną konsystencją przypominać purée.

Kurczaka wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Obłóż go masą z moreli. Do naczynia wlej trochę wody. Na koniec włóż przygotowane danie do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez około 70-80 minut. Sprawdzaj co jakiś czas stan wypieczenia i w razie potrzeby dolewaj małe ilości wody, aby mięso się nie przesuszyło. Gotowy kurczak powinien przybrać złocistą barwę. Danie możesz zaserwować w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i ulubionych surówekWięcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA