Pokazał przepis na marynowane ogórki. Ten przysmak bezlitośnie deklasuje krokodylki. "Prawdziwa petarda"

Czym byłoby lato bez ogórków? Na całe szczęście na brak tych warzyw najpewniej nikt nie narzeka. Wręcz przeciwnie. Wakacje to doskonały czas na przygotowywanie przetworów domowych, które otworzone jesienią lub zimą przypomną nam o słonecznych dniach. Internetowy twórca podzielił się przepisem, który zachwyci niejednego amatora pikantnych przekąsek.

Internetowy twórca, który działa na TikToku jako @jedynakgotuje, podzielił się prostym i bajecznie szybkim w przygotowaniu przepisem na ogórki w marynacie. Jak sam twierdzi, ogórki w tej wersji to "prawdziwa petarda". Warzywny przysmak gotowy będzie w jeden dzień, a ci, którzy oszaleją na punkcie orientalnego smaku będą mogli pokusić się o przygotowanie weków.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Składniki:

  • 2 duże ogórki,
  • 1 mała marchew,
  • 2 plastry imbiru,
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • sos sriracha lub płatki chili (opcjonalnie),
  • 150 ml wody,
  • 200 ml octu,
  • 250 ml sosu sojowego,
  • 180 g cukru.

Marynowane ogórki krok po kroku. Zrobisz je w mgnieniu oka

Przygotowanie tego przysmaku należy zacząć od zrobienia zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet i sos sojowy. Gdy płyn nieco się podgrzeje, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Według twórcy należy doprowadzić zalewę do wrzenia i chwilę gotować. Najlepiej stale mieszać marynatę, by ta nie zdążyła się przypalić. Dopiero po kilku minutach odkładamy całość do przestudzenia.

W międzyczasie myjemy ogórki i tniemy na cienkie plastry, lub szatkujemy na specjalnej gilotynce. Choć będą smaczne w każdej postaci, najlepiej sprawdzą się wiotkie i bardzo cienkie plastry. Wówczas zadowoli nas nie tylko smak, ale i faktura orientalnego przysmaku. Marchewkę również ścinamy na gilotynce, zaś imbir tniemy na dwa duże i cienkie plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. 

Na dno słoika układamy marchew, imbir, wędzoną paprykę i opcjonalnie odrobinę płatków chili lub sosu sriracha. Na wierzch wykładamy poszatkowane ogórki i zalewamy przestudzoną zalewą. Słoik zamykamy szczelnie i odkładamy na dobę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ogórki będą smakować wybornie. Przechowujemy przysmak maksymalnie przez tydzień w lodówce. Jeśli zaś ogórki w tej wersji smakują nam niezmiernie, można przetwory zawekować i cieszyć się nimi w zimowych miesiącach. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.