Internetowy twórca, który działa na TikToku jako @jedynakgotuje, podzielił się prostym i bajecznie szybkim w przygotowaniu przepisem na ogórki w marynacie. Jak sam twierdzi, ogórki w tej wersji to "prawdziwa petarda". Warzywny przysmak gotowy będzie w jeden dzień, a ci, którzy oszaleją na punkcie orientalnego smaku będą mogli pokusić się o przygotowanie weków.
Przygotowanie tego przysmaku należy zacząć od zrobienia zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet i sos sojowy. Gdy płyn nieco się podgrzeje, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Według twórcy należy doprowadzić zalewę do wrzenia i chwilę gotować. Najlepiej stale mieszać marynatę, by ta nie zdążyła się przypalić. Dopiero po kilku minutach odkładamy całość do przestudzenia.
W międzyczasie myjemy ogórki i tniemy na cienkie plastry, lub szatkujemy na specjalnej gilotynce. Choć będą smaczne w każdej postaci, najlepiej sprawdzą się wiotkie i bardzo cienkie plastry. Wówczas zadowoli nas nie tylko smak, ale i faktura orientalnego przysmaku. Marchewkę również ścinamy na gilotynce, zaś imbir tniemy na dwa duże i cienkie plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm.
Na dno słoika układamy marchew, imbir, wędzoną paprykę i opcjonalnie odrobinę płatków chili lub sosu sriracha. Na wierzch wykładamy poszatkowane ogórki i zalewamy przestudzoną zalewą. Słoik zamykamy szczelnie i odkładamy na dobę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ogórki będą smakować wybornie. Przechowujemy przysmak maksymalnie przez tydzień w lodówce. Jeśli zaś ogórki w tej wersji smakują nam niezmiernie, można przetwory zawekować i cieszyć się nimi w zimowych miesiącach. Smacznego!