• Link został skopiowany

Ta wersja znanej zupy robi furorę na stołach. By smakowała lepiej, główny składnik został zamieniony

Latem najbardziej doceniamy świeże i dorodne warzywa, które aż kipią smakiem. Mało kto decyduje się na ich pomijanie w diecie, bo nie tylko są smaczne, lecz także zdrowe. By wykorzystać ich pełen potencjał, proponujemy zrobić tę zupę. Latem o ten przepis błaga wiele osób.
Zupa krem z pomidorów
nadianb /Shutterstock
Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Znany nam chłodnik robiony jest z botwinki lub świeżych ogórków. W innej wersji zna go niewiele osób. Okazuje się jednak, że można go przygotować ze słodkich pomidorów. Podany przepis pokazuje, że nie jest to wcale takie trudne. Najwięcej czasu spędzisz przy obróbce pomidorów, ponieważ zanim ich użyjesz, musisz je wyparzyć i obrać ze skórki. Według naszej wersji należy też dodać do nich jogurt naturalny. Dzięki temu konsystencja zupy będzie bardziej delikatna i kremowa. Kierując się swoimi upodobaniami smakowymi, do tego dania można dodać różne przyprawy. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej pikantna, dodaj zmieloną paprykę chili lub jej świeżą wersję pokrojoną w drobną kostkę.

Przepis na chłodnik pomidorowy z jogurtem

Składniki:

  • 10 dorodnych pomidorów,
  • dojrzałe awokado,
  • cytryna,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • pół świeżego ogórka,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie opłucz i natnij od spodu. Umieść je w misce i zalej wrzątkiem. Pozostaw pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij i obierz ze skórki.
  2. Gotowe warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wysokim naczyniu. Wlej do nich jogurt naturalny i zmiksuj na gładką masę. Do powstałej mieszanki wlej wyciśnięty sok z cytryny, dodaj ketchup, sól i pieprz. Ponownie zamieszaj do połączenia składników.
  3. Ogórka obierz i pokrój w kostkę, awokado wydrąż ze skórki i pozbądź się pestki, także je pokrój na mniejsze kawałki. Oba warzywa wrzuć do miski i umieść w lodówce na około 30 minut. To samo zrób z mieszanką pomidorów i jogurtu.
  4. Po tym czasie chłodnik przelej do miseczek. Na wierzch każdej porcji rozsyp mieszankę ogórka i awokado. Na koniec udekoruj całość posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Do takiej zupy idealnie pasują kawałki świeżego pieczywa.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: