Delikatny i lekki deser, którego nie znajdziesz w sklepie. Na sam widok oniemiejesz z zachwytu

Słodka rolada wypełniona kremem i owocami to rozpusta dla podniebienia. By ją wykonać, trzeba nieco cierpliwości i czasu, jednak nikt kto ją zrobił, tego nie żałował. Jeśli chcesz, by ten deser był jeszcze smaczniejszy, wykorzystaj świeże i sezonowe owoce.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Biszkopt wypełniony słodkim kremem i obsypany świeżymi owocami to lekki i delikatny deser na lato. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, w towarzystwie lodów również smakuje bardzo dobrze. Taka kompozycja smaków spodoba się każdemu, lecz by wyszła, trzeba poświęcić jej trochę czasu. Wykonanie tego ciasta wymaga skupienia i cierpliwości, ale to wszystko rekompensuje późniejszy smak. Zawinięcie składników w roladę to punkt obowiązkowy, wtedy prezentuje się jeszcze lepiej.

Przepis na roladę z malinami

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • łyżka wody,
  • 250 g śmietanki 36 proc.,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 300 g świeżych malin.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, oba składniki umieść w miskach. Białka ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Po ubiciu dodaj łyżkę wody i delikatnie zamieszaj. Wsyp także oba cukry i miksuj do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, które delikatnie wmieszaj w całość. Do mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Nie zapomnij także o proszku do pieczenia. Składniki delikatnie zamieszaj za pomocą szpatułki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylej do niego przygotowane ciasto. Wierzch delikatnie wyrównaj. Formę wstaw do nagrzanego od 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  4. Wypieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, a także z blaszki. Połóż go na zwilżoną, czystą ściereczce i delikatnie oderwij papier. Ciasto zroluj do uzyskania rolady i odstaw do przestudzenia.
  5. W czasie gdy biszkopt staje się chłodniejszy przygotuj krem. Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywno. Następnie dodaj cukier puder i serek mascarpone. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej ją trzema łyżkami ciepłej wody. Zamieszaj, pozostaw do ostudzenia i dodaj do masy.
  6. Biszkopt odwiń ze ściereczki, maliny przemyj i pozostaw do osuszenia. Placek wysmaruj całym wykonanym kremem, a także wyłóż na nim owoce, delikatnie je przyciśnij. Ostrożnie, ale ciasno zawiń biszkopt, uważaj by krem nie wypłyną bokami.
  7. Gotową roladę przenieś na tacę i włóż ją do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie możesz podzielić ją na kawałki, wierzch obsyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA