Słodka rolada wypełniona kremem i owocami to rozpusta dla podniebienia. By ją wykonać, trzeba nieco cierpliwości i czasu, jednak nikt kto ją zrobił, tego nie żałował. Jeśli chcesz, by ten deser był jeszcze smaczniejszy, wykorzystaj świeże i sezonowe owoce.
Fot. Getty Images, vikif
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Biszkopt wypełniony słodkim kremem i obsypany świeżymi owocami to lekki i delikatny deser na lato. Sprawdzi się jako dodatek do kawy, w towarzystwie lodów również smakuje bardzo dobrze. Taka kompozycja smaków spodoba się każdemu, lecz by wyszła, trzeba poświęcić jej trochę czasu. Wykonanie tego ciasta wymaga skupienia i cierpliwości, ale to wszystko rekompensuje późniejszy smak. Zawinięcie składników w roladę to punkt obowiązkowy, wtedy prezentuje się jeszcze lepiej.
REKLAMA
Przepis na roladę z malinami
Składniki:
50 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
60 g drobnego cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
4 jajka,
łyżka wody,
250 g śmietanki 36 proc.,
2,5 łyżki cukru pudru,
2 łyżki serka mascarpone,
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku,
300 g świeżych malin.
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek, oba składniki umieść w miskach. Białka ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Po ubiciu dodaj łyżkę wody i delikatnie zamieszaj. Wsyp także oba cukry i miksuj do całkowitego rozpuszczenia.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, które delikatnie wmieszaj w całość. Do mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Nie zapomnij także o proszku do pieczenia. Składniki delikatnie zamieszaj za pomocą szpatułki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylej do niego przygotowane ciasto. Wierzch delikatnie wyrównaj. Formę wstaw do nagrzanego od 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Wypieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, a także z blaszki. Połóż go na zwilżoną, czystą ściereczce i delikatnie oderwij papier. Ciasto zroluj do uzyskania rolady i odstaw do przestudzenia.
W czasie gdy biszkopt staje się chłodniejszy przygotuj krem. Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywno. Następnie dodaj cukier puder i serek mascarpone. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej ją trzema łyżkami ciepłej wody. Zamieszaj, pozostaw do ostudzenia i dodaj do masy.
Biszkopt odwiń ze ściereczki, maliny przemyj i pozostaw do osuszenia. Placek wysmaruj całym wykonanym kremem, a także wyłóż na nim owoce, delikatnie je przyciśnij. Ostrożnie, ale ciasno zawiń biszkopt, uważaj by krem nie wypłyną bokami.
Gotową roladę przenieś na tacę i włóż ją do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie możesz podzielić ją na kawałki, wierzch obsyp cukrem pudrem.