Tym zapełnia spiżarnię Mateusz Gessler. Wykorzystuje omijane owoce, by zrobić pyszny dżem

Wykonując przetwory na zimę zazwyczaj sięgamy po składniki, które są nam bardzo dobrze znane. Jednak Mateusz Gessler wolał wykorzystać owoc, który jest bardzo często omijany. Jego smak jest specyficzny, ale przy odpowiedniej obróbce można z niego wyciągnąć to, co najlepsze.
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Agrest to pyszny i bardzo zdrowy owoc, który przez wiele osób jest niedoceniany. Jest znakomitym źródłem witamin i minerałów, a do tego ma charakterystyczny smak. Można wykorzystać go do przygotowywania przetworów, a także jako dodatek do ciast. Wykonanie z niego takich smakołyków nie jest trudne, a zimą i jesienią można je dodać do herbaty, kanapek albo naleśników. Aby zrobić dżem w odpowiedni sposób, poniżej przedstawiamy przepis na konfiturę z agrestu Mateusza Gesslera. Jego sekretem jest długi czas gotowania, to właśnie on wydobywa z owoców prawdziwy aromat.

Przepis na konfiturę z agrestu Mateusza Gesslera

Składniki

  • 2 kg agrestu,
  • 2 kg cukru,
  • 400 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Agrest dokładnie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pozbądź się szypułek, a następnie nakłuj owoce wykałaczką w kilku miejscach. Agrest przełóż do miski i zalej go wrzątkiem. Pozostaw go w nim na 2 minuty, później odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Wodę przelej do garnka i dosyp do niego cukier. Składniki zagotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszaj. Przygotowaną mieszanką zalej owoce i odstaw je na 12 godzin.
  3. Po tym czasie zlej syrop do garnka i ponownie zagotuj go na średnim ogniu. Kolejny raz zalej nim owoce i odstaw na następne 12 godzin.
  4. Po odczekaniu tego czasu podgrzej agrest wraz z syropem i smaż go przez 2 godziny do momentu, aż owoce będą szkliste.
  5. Pamiętaj, by podczas smażenia regularnie zbierać szumy i pianę. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Starannie je zakręć i ustaw w garnku wyłożonym czystymi ścierkami. Naczynie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotuj całość przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i ułóż do góry dnem, pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA