Przepis na ten kapuśniak jest w mojej rodzinie od 60 lat. Sekretem jest użycie sezonowego warzywa

Kapuśniak to danie, które znane jest od lat w kuchni polskiej. Nie robi się go zbyt często, ale jeśli już pojawia się na stole, to znika w kilka chwil. W mojej rodzinie krąży jeden znany przepis. Od lat jego receptura jest niezmienna i każdy się nim zachwyca. To dzięki temu składnikowi zyskuje odpowiedni smak.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Sezon na świeże i smaczne warzywa trwa i jest to dobra okazja, by wprowadzić do domowego menu takie produkty. Jednym z nich jest młoda kapusta, która gości w wielu przepisach. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych jest kapuśniak. Nie wszyscy przepadają za tym daniem, jednak nie można mu odmówić głębokiego smaku i aromatu. To smaczne danie jest proste w przygotowaniu, a do tego nie wymaga wyszukanych składników. By ta potrawa wyszła, należy trzymać się prostych zasady i używać sprawdzonych produktów. Wykonując ją z tego przepisu, dobry efekt jest murowany.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 1,5 l bulionu,
  • 300 g młodych ziemniaków,
  • 300 g swojskiej kiełbasy,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 duże marchewki,
  • cebula,
  • olej roślinny,
  • pęczek koperku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście i pokrój ją na mniejsze części. Następnie wytnij głąb i drobno poszatkuj. Ziemniaki, marchew i cebulę obierz i również pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na dnie garnka rozgrzej 3 łyżki oleju, gdy będzie odpowiednio ciepły podsmaż na nim cebulę. 
  3. Kiełbasę i boczek pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć je do podsmażonej cebuli. Po około 5 minutach wrzuć ziemniaki i marchew. Podsmażaj całość do zarumienienia warzyw.
  4. Po tym czasie do garnka wrzuć posiekaną kapustę, przypraw składniki solą i pieprzem. Zamieszaj i pozostaw na ogniu na następne 5 minut.
  5. Po upływie tego czasu wlej bulion i wrzuć ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie wszystkie warzywa powinny stać się miękkie.
  6. Na koniec posyp całość świeżo posiekanym koperkiem i dokładnie zamieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.