Nie ma lepszej jajecznicy niż ta od Gordona Ramsaya. By nie była sucha, dodaje ten składnik

Największe gwiazdy gastronomii chętnie dzielą się swoimi przepisami na kultowe dania. Gordon Ramsay także nie trzyma swoich specjałów w tajemnicy. By każdy mógł przetestować jego jajecznicę, zdradził jej recepturę. Dodaje do niej coś, o czym nikt inny nie pomyśli. Dzięki temu danie nie wychodzi suche.
Zobacz wideo Pojedynek: Chałka z pastą jajeczną vs. babka z majonezem

Mogłoby się wydawać, że jajecznica jest daniem, które każdy wykona bezbłędnie. Jednak bardzo szybko można ją popsuć i sprawić, że będzie za sucha. By już nigdy nie pojawił się taki problem, na pomoc przychodzi Gordon Ramsay. Kucharz zdradził swoją recepturę na śniadaniowy przysmak. Jego zdaniem, by jajka wyszły odpowiednio dobre, trzeba zastosować się do kilku zasad. Przede wszystkim wielkim błędem jest mieszanie jajek w osobnej misce. Jego metoda mówi, by robić to bezpośrednio na patelni. Ponadto solenie pozostawiamy na sam koniec. Wcześniejsze doprawienie może sprawić, że jajecznica będzie wodnista, a jajka będą miały trudność ze ścięciem się. Nie można również zapomnieć, aby uzbroić się w cierpliwość. Dobra jajecznica powinna być robiona na średnim ogniu i delikatnie przewracana. Ostatnim krokiem, który jego zdaniem jest obowiązkowy, jest dodanie śmietany. To ona nadaje daniu kremowej i rozpływającej się w ustach konsystencji. 

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 15 g masła,
  • łyżka śmietany,
  • łyżka szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni rozpuść masło. Następnie wbij jajka bezpośrednio na patelnię, mieszaj je delikatnie łopatką. Nie wykonuj energicznych ruchów, jajecznica powinna być robiona starannie i powoli.
  2. Jeśli zobaczysz, że jajka robią się szybko suche i wysmażone, zdejmij patelnię z ognia, przemieszaj i ponownie umieść naczynie na palniku.
  3. W tym momencie możesz już zauważyć, że jajka podzieliły się na większe kawałki. Konsystencja powinna być wilgotna.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem. Przed przełożeniem jej na talerz, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: