-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten sernik bije na głowę przepis babci. Wygląda jak z cukierni, a jedna blacha to za mało. Palce lizać!
Ten sernik bije na głowę przepis babci. Wygląda jak z cukierni, a jedna blacha to za mało. Palce lizać!
Sernik kocha każdy. Nieważne, z jakimi dodatkami jest przygotowywany i tak znika ze stołów bardzo szybko. By nadać mu jeszcze lepszego smaku i aby wyglądał wyjątkowo polecamy dodać ten sezonowy składnik. Gdy go podasz, wszyscy zaniemówią z wrażenia.
Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy
Sernik z jagodami to niezbyt popularna wersja kulowego deseru. Mało kto wpada na pomysł połączenia twarogu z sezonowymi owocami, a okazuje się, że to naprawdę smaczna mieszanka. Oprócz smaku, który powala na kolana, można w nim wyróżnić świetną prezencję. Fioletowy kolor to zasługa owoców, które są również odpowiedzialne za nietuzinkowy posmak. Im więcej dodasz ich do wypieku, tym lepiej będzie smakować.
Przepis na sernik jagodowy
Składniki na spód
- 400 g herbatników,
- 80 g masła,
- łyżka kakao.
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 250 g drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 400 g jagód.
Składniki na masę śmietankową
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru,
- jagody do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Herbatniki umieść w misce i zmiel je na konsystencję piasku za pomocą blendera. Następnie dodaj do nich kakao, a także wcześniej roztopione i lekko schłodzone masło.
- Dno przygotowanej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj niewielką ilością masła. Masę z ciastek wyłóż do blachy, wyrównaj za pomocą łyżki i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Teraz zajmij się jagodami. Dokładnie je umyj i wyczyść, a następnie umieść w wysokim naczyniu. Za pomocą blendera zmiksuj je na mus.
- Czas na przygotowanie masy serowej. W misce umieść przeciśnięty przez praskę twaróg, dodaj cukier i cukier waniliowy, a także wlej sok z cytryny i wbij jajka. Mieszaj całość na wysokich obrotach miksera. Na koniec wlej rozgniecione jagody i wsyp przesianą przez sitko zawartość opakowań z budyniem, miksuj na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wylej na schłodzony spód.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 70 minut. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, należy zrobić test patyczka. Po wypieczeniu pozostaw wypiek w piekarniku w celu ostudzenia.
- Na koniec zrób polewę. Do miski wlej jogurt naturalny i śmietankę, ubij je na gęstą konsystencję. Wsyp cukier i miksuj do rozpuszczenia. Przygotowaną masą wyłóż schłodzone ciasto, udekoruj całość jagodami. Umieść w lodówce, by masa stężała. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl