Babcia zdradziła przepis na danie, które w rodzinie jest prawdziwym przysmakiem. Delikatne i słodkie

Pierogi z przepisu babci mogą kojarzyć się z letnimi obiadami. Jest to zdecydowanie jedno z popularniejszych dań, które gości na polskich stołach w okresie wakacji. Aby wyszły, warto zastosować się do podanych kroków, to one zagwarantują świetny smak. W zależności od preferencji smakowych takie pierogi można jadać z różnymi dodatkami.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi z jagodami to dla wielu powrót do smaku dzieciństwa. Te słodkie owoce zamknięte w cienkim i elastycznym cieście podawane były na babcinym stole. Teraz możemy zrobić je samodzielnie i sprawić, że wspomnienia powrócą. Ich przygotowanie nie jest wcale tak trudne, jak może się wydawać. Gwarancją odpowiedniego smaku jest z pewnością to, by trzymać się kroków podanych w recepturze i aby dobrze zlepić ciasto. Gdy zrobi się to niedokładnie, cały farsz wypłynie podczas gotowania.

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 280 ml ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • 500 g jagód,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki dodatkowe:

  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej za pomocą sitka do większej miski. Dodaj do niej sól, olej, a także stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiaj dokładnie dłonią, jego konsystencja nie powinna być lepiąca. Gdy zobaczysz, że masa odchodzi od brzegów naczynia, przełóż ją na stolnicę, która posypana jest mąką.
  2. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła nabierze ono odpowiedniej konsystencji. Gotowe podziel na części, a kiedy jedną cześć rozwałkowujesz, pozostałe trzymaj pod przykryciem. Dzięki temu nie staną się suche i twarde.
  3. Z powstałych placków wykrawaj koła. Do tej czynności możesz użyć szklanki, mniejszej miski, lub szerokiego kieliszka.
  4. Teraz czas na przygotowanie farszu. Jagody dokładnie oczyść i osusz, następnie umieść w misce. Całość posyp cukrem i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe nadzienie umieść na powstałych kołach i dokładnie zlep z sobą wszystkie części ciasta. Upewnij się, że zrobiłeś to dokładnie, w przeciwnym razie jagody wypłyną podczas gotowania.
  6. Do garnka wlej wodę i wsyp do niej szczyptę soli. Ustaw na palniku, a gdy zacznie wrzeć wrzucaj partiami pierogi i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  7. Odcedzone pierogi podawaj z jogurtem lub śmietaną. Ich wierzch posyp obfitą ilością cukru. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: