Przepyszna zupa na lato? Zrobisz ją ze świeżych ogórków z dodatkiem kilku składników, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Wystarczy pokroić, podsmażyć i połączyć warzywa w garnku. Taka zupa będzie smakowała wyjątkowo dobrze z jednym tradycyjnym dodatkiem.
Zobacz wideo
Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na zupę krem z ogórków. Doskonały smak na lato
Do przyrządzenia zupy krem będą potrzebne takie składniki jak seler, pietruszka i cebula. Zupę można zabielić kwaśną śmietaną. Oprócz soli i pieprzu sprawdzi się suszona bazylia. Do podania można użyć koperku albo świeżej natki pietruszki.
Składniki:
- pół kilograma ogórków gruntowych,
- trzy średniej wielkości ziemniaki,
- niewielki kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- duża biała cebula,
- pół szklanki śmietany 12 proc.,
- pieprz i sól do smaku,
- pęczek koperku.
Jak zrobić zupę kram na lato? Pokrój warzywa, podsmaż i wrzuć do garnka
Przygotowanie:
- Umyj, osusz i posiekaj pęczek koperku.
- Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. Seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w niewielkie kawałki. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli i wrzuć do niej seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki.
- Podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki. Dodaj je do gotujących się warzyw.
- Na koniec zabiel zupę śmietaną i zblenduj. W razie potrzeby dodaj do niej soli i pieprzu do smaku. Smacznego!
Gotową zupę krem można serwować z różnymi dodatkami, np. grzankami i klasycznie z koperkiem. Inną ciekawą opcją będzie starta skórka z cytryny i świeże liście bazylii. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl