Jagodzianka ma w Polsce tylu zwolenników, że aż doczekała się własnego święta. Choć przypada ono na drugi dzień lipca, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby świętować istnienie pysznego wypieku i w inne dni. Miłośnicy jagodzianek powinni się w tym roku jednak spieszyć z pałaszowaniem przysmaków. Sezon na jagody wkrótce się kończy, a susza, jaka panuje obecnie w lasach, sprawia, że i plonów może nie być dużo.
Bułeczki z jagodami najlepiej przygotować ze świeżych jagód. Można się po nie wybrać osobiście do lasu lub też kupić na pobliskim straganie. Jagody, podobnie jak inne owoce leśne, są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Zjadając ze smakiem jagodziankę, dostarczamy organizmowi solidnej dawki witaminy B1, C oraz K, a także żelaza, wapnia, magnezu i kwasu askorbinowego, który hamuje procesy starzenia i poprawia odporność. Warto jeść jagody, ponieważ uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają "zły" cholesterol, wspomagają trawienie i poprawiają wzrok.
Składniki na rozczyn:
Składniki na ciasto:
Przygotowania zacznij od rozczynu. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże oraz cukier, a następnie wymieszaj wszystko na jednolity płyn bez grudek. Naczynie przykryj folią spożywczą i odłóż na około kwadrans.
W kolejnym korku wlej do garnka śmietanę 30 proc. i przez kilka minut ją podgrzewaj. Do osobnej miski wsyp składniki suche: mąkę, cukier oraz składniki mokre: ciepłą śmietankę i jajko. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Najlepiej użyć do tego miksera na małych obrotach. Twoje ciasto nie powinno przyklejać się do naczynia. Kiedy już przyjmie jednolitą masę, wyłącz mikser.
Ciasto w misce zakryj wilgotną ściereczką kuchenną lub ręcznikiem. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby masa mogła urosnąć. Po tym czasie oprósz mąką blat lub stolnicę. W cieście zrób wgłębienie za pomocą pięści i zagniataj je przez chwilę.
Zagniecione ciasto podziel na pięć części, z których uformujesz kule. Każdą z kul rozwałkuj na płasko, a następnie połowę powstałego "placka" pokrój nożem na wąskie plasterki. Na niepociętej połowie wyłóż trochę jagód. Pamiętaj, aby nie było ich za dużo, bo przy pieczeniu mogą zwyczajnie wypłynąć z ciasta.
Zwiń ciasto w rulon, najlepiej zaczynając od części z nadzieniem. W dalszej kolejności ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią i odczekaj godzinę. W tym czasie bułeczki wyrosną. Przed włożeniem ich do piekarnika, posmaruj je odrobiną mleka. Piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż do zarumienienia. Gotowe jagodzianki możesz dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem domowej roboty. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl