Najlepsza letnia zupa na świecie. Spiesz się z gotowaniem, bo jesień zbliża się szybciej, niż myślisz

Latem raczej stronimy od zup. A jeśli już je przygotowujemy, to są to raczej zupy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak ta letnia zupa bije na głowę wszystkie inne. Jak ją przygotować? Odpowiadamy.

Kapuśniak większości z nas kojarzy się z rozgrzewającą zupą idealną na jesień czy zimę. Latem jednak może smakować równie dobrze, choć przygotowywany jest o tej porze roku nieco inaczej. Dzięki temu staje się prawdziwą letnią zupą. Oto przepis, do którego warto się zastosować.  

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kapuśniak z młodej kapusty - przepis. Obłędnie pyszna i aromatyczna propozycja na lato 

Kapuśniak z młodej kapusty to inny wymiar smaku. Nie warto więc zwlekać tylko biec po młodą kapustę i jak najszybciej zabierać się za gotowanie. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc już wkrótce taka okazja może się nie powtórzyć. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 100-150 g boczku, 
  • 300 g kiełbasy, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • cebula, 
  • 2 marchewki, 
  • kapusta młoda, 
  • por, 
  • ziemniaki, 
  • sól, 
  • cukier, 
  • pieprz, 
  • pietruszka

Przepis na młodą kapustę, czyli letni kapuśniak. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Boczek, kiełbaskę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Jest to zbędne, ponieważ tłuszcz wytopi się z boczku i kiełbasy. 
  2. Ścieramy marchewkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też posiekaną młodą kapustę. Podobnie postępujemy z porem i papryką. Nie zapominamy o przyprawach i dusimy jeszcze przez chwilę. 
  3. Przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem i gotującymi się w nim ziemniakami.  
  4. Gotujemy całość przez około 30 minut. Podajemy gorące z kromkami świeżego chleba i posypujemy natką pietruszki, która wzbogaci nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Gwarantujemy, że będzie smakować obłędnie. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.