Latem raczej stronimy od zup. A jeśli już je przygotowujemy, to są to raczej zupy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak ta letnia zupa bije na głowę wszystkie inne. Jak ją przygotować? Odpowiadamy.
Kapuśniak większości z nas kojarzy się z rozgrzewającą zupą idealną na jesień czy zimę. Latem jednak może smakować równie dobrze, choć przygotowywany jest o tej porze roku nieco inaczej. Dzięki temu staje się prawdziwą letnią zupą. Oto przepis, do którego warto się zastosować.
REKLAMA
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis. Obłędnie pyszna i aromatyczna propozycja na lato
Kapuśniak z młodej kapusty to inny wymiar smaku. Nie warto więc zwlekać tylko biec po młodą kapustę i jak najszybciej zabierać się za gotowanie. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc już wkrótce taka okazja może się nie powtórzyć. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na młodą kapustę, czyli letni kapuśniak. Sposób przygotowania krok po kroku
Boczek, kiełbaskę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Jest to zbędne, ponieważ tłuszcz wytopi się z boczku i kiełbasy.
Ścieramy marchewkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też posiekaną młodą kapustę. Podobnie postępujemy z porem i papryką. Nie zapominamy o przyprawach i dusimy jeszcze przez chwilę.
Przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem i gotującymi się w nim ziemniakami.
Gotujemy całość przez około 30 minut. Podajemy gorące z kromkami świeżego chleba i posypujemy natką pietruszki, która wzbogaci nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Gwarantujemy, że będzie smakować obłędnie. Smacznego!