Najlepsza letnia zupa na świecie. Spiesz się z gotowaniem, bo jesień zbliża się szybciej, niż myślisz
Latem raczej stronimy od zup. A jeśli już je przygotowujemy, to są to raczej zupy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak ta letnia zupa bije na głowę wszystkie inne. Jak ją przygotować? Odpowiadamy.
Kapuśniak większości z nas kojarzy się z rozgrzewającą zupą idealną na jesień czy zimę. Latem jednak może smakować równie dobrze, choć przygotowywany jest o tej porze roku nieco inaczej. Dzięki temu staje się prawdziwą letnią zupą. Oto przepis, do którego warto się zastosować.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis. Obłędnie pyszna i aromatyczna propozycja na lato
Kapuśniak z młodej kapusty to inny wymiar smaku. Nie warto więc zwlekać tylko biec po młodą kapustę i jak najszybciej zabierać się za gotowanie. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc już wkrótce taka okazja może się nie powtórzyć. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 100-150 g boczku,
- 300 g kiełbasy,
- 6 ząbków czosnku,
- cebula,
- 2 marchewki,
- kapusta młoda,
- por,
- ziemniaki,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- pietruszka.
Przepis na młodą kapustę, czyli letni kapuśniak. Sposób przygotowania krok po kroku
- Boczek, kiełbaskę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Jest to zbędne, ponieważ tłuszcz wytopi się z boczku i kiełbasy.
- Ścieramy marchewkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też posiekaną młodą kapustę. Podobnie postępujemy z porem i papryką. Nie zapominamy o przyprawach i dusimy jeszcze przez chwilę.
- Przekładamy zawartość patelni do garnka z bulionem i gotującymi się w nim ziemniakami.
- Gotujemy całość przez około 30 minut. Podajemy gorące z kromkami świeżego chleba i posypujemy natką pietruszki, która wzbogaci nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Gwarantujemy, że będzie smakować obłędnie. Smacznego!