W 10 minut zrobisz obiad na kilka dni. Mięso połączone z tymi dodatkami samo rozpuszcza się w ustach

Jeśli szukasz prostego przepisu na obiad, to dobrze trafiłeś. Mamy coś specjalnego, co pobudzi kubki smakowe i sprawi, że obiad będzie smaczniejszy. Przepis jest banalnie prosty, a to, co dodasz do mięsa jest kluczowe. Wykonanie to zaledwie kilka minut, a przygotowanego dania jest tak dużo, że wystarczy na kilka dni.
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Pulpety to bardzo popularny rodzaj obiadu. Ich zrobienie to bułka z masłem i nie trzeba im poświęcać wiele czasu. Wystarczy połączyć mięso z odpowiednimi przyprawami i warzywami, i ma się danie, które oczaruje całą rodzinę. Gdy zrobisz ich odpowiednio więcej, możesz cieszyć się nimi przez kilka dni.

W internecie możemy znaleźć wiele przepisów i każdy jest tak samo dobry. Pascal Brodnicki również postanowił pokazać swoją wersję popularnych klopsów. Na swojej stronie internetowej zdradził recepturę na ich wykonanie. Do mięsnego farszu dodaje zaskakujący składnik, który przez większość mógłby być pomijany. Mowa tu o bryndzy, której w klasycznych daniach nie dodaje się zbyt często. Dodatkowo zaproponował świeżą i lekką sałatkę. To ona dopełnia smak pulpetów.

Przepis na klopsiki z cielęciny Pascala Brodnickiego

Składniki na klopsy:

  • 400 g mielonej cielęciny,
  • cebula,
  • jajko,
  • 50 g bryndzy,
  • garść koperku,
  • garść pietruszki,
  • łyżka kolendry,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • łyżka masła,
  • łyżka koperku,
  • łyżka ziaren czerwonego pieprzu.

Składniki na sałatkę:

  • 250 g mieszanki sałat,
  • 12 pomidorków cherry,
  • pół świeżego ogórka,
  • czerwona cebula.

Składniki na dressing:

  • łyżka musztardy Dijon,
  • łyżka miodu,
  • łyżka białego octu winnego,
  • łyżeczka curry,
  • ząbek czosnku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • łyżka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę, zioła przemyj, osusz i również posiekaj.
  2. W większej misce umieść mięso mielone i dorzuć do niego cebulę, zioła i jajko. Obsyp je również solą i pieprzem, nie zapomnij o dodaniu pokruszonej bryndzy. Mięso dokładnie wyrób i wymieszaj za pomocą dłoni.
  3. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Z powstałej masy mięsnej formuj klopsy i układaj je na gorącym tłuszczu. Smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
  4. Po wysmażeniu wszystkich pulpetów nie zdejmuj patelni z palnika. Do gorącego oleju wrzuć masło, dorzuć posiekany koper i czerwony pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Otrzymanym sosem polej klopsiki.
  5. Teraz czas na przygotowanie dressingu do sałatki. Miód, musztardę, ocet, curry wsyp do miseczki i wymieszaj. Do mieszanki dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Cały czas mieszając wlewaj oliwę, następnie wodę i obsyp całość solą i pieprzem.
  6. Sałatę i pomidorki przemyj, cebulę i ogórka obierz ze skórki. Podziel wszystko na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Wierzch oblej przygotowanym dressingiem. Gotowe pulpety serwuj z przyrządzoną sałatką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.