Jesz je na obiad, ale o poranku smakują równie pysznie. Zapiecz je z jajkami i zrób śniadanie nie z tej ziemi

Można by powiedzieć, że niektóre składniki przypisane są do określonych posiłków. Jajka kojarzą się ze śniadaniem, a ziemniaki z obiadem. Jednak można czasem się zdziwić, jak lekka zmiana może wyjść nam na dobre. Dziś chcemy przedstawić przepis na potrawę, która jest świetna o poranku, a jej główny składnik podawany jest wraz z kotletem.
Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Od wielu lat możemy czytać i słuchać na temat tego, jak bardzo ważne jest śniadanie. Zdaniem niektórych jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i to właśnie jego zjedzenia określa, jak będziemy się czuć przez resztę doby. Omijanie go sprawia, że szybko staniemy się głodni, a dodatkowo możemy niekoniecznie dobrze wejść w dzień. Aby trzymać się reguły, że śniadanie powinno być zjedzone, zazwyczaj łapiemy cokolwiek lub powtarzamy codziennie te same przepisy. Na stołach pojawiają się kanapki, tosty, jajecznica lub płatki z mlekiem. Dziś jednak przedstawiamy potrawę, która przełamie wszystkie te przepisy. Najlepiej wykonać ją dzień wcześniej, by rano móc sobie ją tylko odgrzać. Główną rolę w tym daniu grają jajka, a także ziemniaki. Wszystko to zapieczone jest w piekarniku, a smak dopełniony jest mieszanką serów. Takie śniadanie z pewnością zapełni brzuch na długi czas. 

Przepis na zapiekaną jajecznicę

Składniki

  • 4 jajka,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • łyżka mleka,
  • garść sera żółtego,
  • łyżka parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę, delikatnie ją posól i umieść w nim kartofle. Warzywo gotuj na średnim ogniu, aż stanie się miękkie. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Na patelni umieść masło i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podkręć gaz i wrzuć na tłuszcz warzywo. Podsmażaj przez kilka minut do momentu zarumienienia.
  3. Do chłodniejszych ziemniaków dolej mleko i ugnieć je za pomocą tłuczka na purée. Następnie dodaj cebulę wraz z masłem i starty na grubych oczkach żółty ser. Posyp całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałą mieszankę umieść w naczyniu żaroodpornym, wierzch wyrównaj szpatułką. Za pomocą łyżki zrób 4 płytkie wgłębiania. Do każdego wbij jajko, obsyp je solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowane składniki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i obsyp ją startym parmezanem. Dla lepszego efektu możesz dodać posiekany koperek.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.