-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Zrobiłam jej sernik i uznałam, że nigdy nie wrócę do klasycznego
Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Zrobiłam jej sernik i uznałam, że nigdy nie wrócę do klasycznego
Uważa się, że sernik to najlepsze ciasto, które można zrobić. Doczekał się wielu różnych przepisów, które podpowiadają, jak go przygotować. My poznaliśmy jeden z nich, a gdy go zrobiliśmy, to ugięły nam się kolana. To, co znajduje się w środku sprawia, że klasyk idzie w niepamięć.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Sernik znany jest nie tylko w Polsce, lecz tak naprawdę na całym świecie. Kochają go miliony, a wiele osób wykonuje go, gdy tylko nadarzy się okazja. Aby go przygotować, trzeba uzbroić się w cierpliwość jednak efekt końcowy jest tego wart. Nie da się ukryć, że sernik króluje zazwyczaj podczas świąt, a także imprez. Mało kto robi go na co dzień, co naszym zdaniem jest dużym błędem. Jest nim ponieważ w okresie letnim jego smak można wzbogacić sezonowymi składniki. Dziś chcemy pokazać, jak można to zrobić. Nie jest to nic skomplikowanego, lecz zmienia to nie tylko wygląd, a przede wszystkim posmak wypieku. Aby uzyskać kremowy, pełen aromatu smak, warto do niego wrzucić świeże maliny. To one nadają całości kolorowego akcentu, a środek wydaje się słodszy i jeszcze lepszy. Aby sernik prezentował się jeszcze lepiej, na jego wierzch proponujemy wylać malinową galaretkę i wyłożyć na niej owoce.
Przepis na sernik z malinami
Składniki na spód:
- 400 g herbatników,
- 80 g masła,
- łyżka kakao.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 250 g drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 500 g malin.
Składniki dodatkowe:
- 2 galaretki malinowe,
- maliny do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki umieść w misce i zmiel je na konsystencję piasku za pomocą blendera. Następnie dodaj do nich kakao, a także wcześniej roztopione i lekko schłodzone masło.
- Dno przygotowanej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj niewielką ilością masła. Masę z ciastek wyłóż do blachy, wyrównaj za pomocą łyżki i lekko dociśnij. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Teraz zajmij się malinami. Dokładnie je umyj i wyczyść, a następnie 1/3 umieść na desce do krojenia i delikatnie posiekaj.
- Czas na przygotowanie masy serowej. W misce umieść przeciśnięty przez praskę twaróg, dodaj cukier i cukier waniliowy, a także wlej sok z cytryny i wbij jajka. Mieszaj całość na wysokich obrotach miksera. Wsyp przesianą przez sitko zawartość opakowań z budyniem, miksuj na gładką masę. Na koniec wrzuć posiekane owoce i połowę całych, delikatnie zamieszaj. Tak przygotowane ciasto wylej na schłodzony spód.
- Ciasto włóż do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 70 minut. Aby sprawdzić, czy jest gotowe, należy zrobić test patyczka. Po wypieczeniu pozostaw wypiek w piekarniku w celu ostudzenia.
- Na koniec zrób galaretkę. Do miski wlej wrzątek i rozpuść w nim dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Chłodny płyn rozlej po powierzchni sernika, udekoruj całość pozostałą ilością malin. Sernik umieść w lodówce, by galaretka stężała. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl