Klasyczna jajecznica przechodzi do lamusa. Jajka połącz z makaronem i grzybami. To nigdy się nie znudzi

Zrobienie jajecznicy jest tak proste, że każdy sobie z nią poradzi. Jednak jedzona codziennie może się przejeść i stracić na wyjątkowości. Dlatego chcemy pokazać, że nie tylko przepis z jajkami w roli głównej jest dobry. Receptura z nietuzinkowymi dodatkami może nas przenieść do innego świata.
Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Coraz częściej w naszych domach gotujemy dania, które pochodzą z kuchni innych krajów. Odtwarzamy już nie tylko włoskie pizze i makarony, lecz idziemy o krok dalej. Pascal Brodnicki również jest zdania, że poznawanie orientalnych i mało znanych smaków jest w modzie. Na swojej oficjalnej stronie internetowej pokazał więc przepis na śniadaniową propozycję. Jest to chiński omlet, który w swoim składzie skrywa nie byle jakie składniki. Jego bazą są oczywiście jajka, ale to nie one są źródłem zaskoczenia. Dodaje się do nich makaron ryżowy, grzybki mun, a także wieprzowinę. Jakby tego było mało, składniki skrapia się sosem sojowym, a przy podaniu omlet maczany jest w sosie słodko-kwaśnym.

Przepis na omlet chiński Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 8 suszonych grzybków mun,
  • 100 g paczki makaronu ryżowego,
  • 250 g mięsa wieprzowego,
  • cebula,
  • słoik sosu słodko-kwaśnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • świeża kolendra,
  • ząbek czosnku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W osobnych miseczkach umieść grzyby mun i makaron ryżowy. Oba składniki zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut do namoczenia.
  2. W tym czasie zajmij się mięsem. Wieprzowinę pokrój na plasterki, a następnie umieść na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsyp z każdej strony solą i pieprzem i pozostaw na tłuszczu do momentu podsmażenia.
  3. Grzyby i makaron odsącz z płynu i pokrój na średnie kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Kolendrę przemyj, osusz i podziel na mniejsze części.
  4. Wszystkie jajka wbij do dużej miski i dokładnie je roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Dorzuć do nich makaron, grzyby, cebulę i mięso. Wlej również sos sojowy i delikatnie zamieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, przelej na niego mieszankę jajeczną. Omlet smaż pod przykryciem przez kilka minut, następnie odwróć i podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
  6. Sos słodko-kwaśny przelej do rondelka i dodaj do niego posiekany czosnek, a także kolendrę. Zamieszaj i podgrzej na małym ogniu.
  7. Omlet podawaj od razu po wysmażeniu. Możesz podzielić go na mniejsze kawałki, wierzch polej przygotowanym sosem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.