Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę
Coraz częściej w naszych domach gotujemy dania, które pochodzą z kuchni innych krajów. Odtwarzamy już nie tylko włoskie pizze i makarony, lecz idziemy o krok dalej. Pascal Brodnicki również jest zdania, że poznawanie orientalnych i mało znanych smaków jest w modzie. Na swojej oficjalnej stronie internetowej pokazał więc przepis na śniadaniową propozycję. Jest to chiński omlet, który w swoim składzie skrywa nie byle jakie składniki. Jego bazą są oczywiście jajka, ale to nie one są źródłem zaskoczenia. Dodaje się do nich makaron ryżowy, grzybki mun, a także wieprzowinę. Jakby tego było mało, składniki skrapia się sosem sojowym, a przy podaniu omlet maczany jest w sosie słodko-kwaśnym.
Przepis na omlet chiński Pascala Brodnickiego
Składniki:
- 8 jajek,
- 8 suszonych grzybków mun,
- 100 g paczki makaronu ryżowego,
- 250 g mięsa wieprzowego,
- cebula,
- słoik sosu słodko-kwaśnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- świeża kolendra,
- ząbek czosnku,
- tłuszcz do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W osobnych miseczkach umieść grzyby mun i makaron ryżowy. Oba składniki zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka minut do namoczenia.
- W tym czasie zajmij się mięsem. Wieprzowinę pokrój na plasterki, a następnie umieść na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsyp z każdej strony solą i pieprzem i pozostaw na tłuszczu do momentu podsmażenia.
- Grzyby i makaron odsącz z płynu i pokrój na średnie kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Kolendrę przemyj, osusz i podziel na mniejsze części.
- Wszystkie jajka wbij do dużej miski i dokładnie je roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Dorzuć do nich makaron, grzyby, cebulę i mięso. Wlej również sos sojowy i delikatnie zamieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, przelej na niego mieszankę jajeczną. Omlet smaż pod przykryciem przez kilka minut, następnie odwróć i podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
- Sos słodko-kwaśny przelej do rondelka i dodaj do niego posiekany czosnek, a także kolendrę. Zamieszaj i podgrzej na małym ogniu.
- Omlet podawaj od razu po wysmażeniu. Możesz podzielić go na mniejsze kawałki, wierzch polej przygotowanym sosem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl