W tej wersji ogórkowa zyskuje nowy smak. Składnik, który jest do niej dodawany kocha cała Polska

Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak klasyczny przepis można nieco zmodyfikować. My to zrobiliśmy, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie tradycyjna potrawa stała się lepsza.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa stoi na podium polskich zup. Dla niektórych jest nawet lepsza niż pomidorowa czy klasyczny rosół. Jej oryginalny i kwaśny smak, a także kawałki soczystego mięsa mogą podbić serca wielu osób. W każdym polskim domu jest jeden, sprawdzony przepis, którego każdy się trzyma. My jednak stanowczo zachęcamy, by zrobić tę zupę jeszcze lepiej. Jak to uzyskać? Wystarczy zamienić główny składnik. Tradycyjna ogórkowa wykonana jest z ogórków kiszonych, natomiast nasza wersja ich nie posiada. Zamiast nich używamy małosolnych, które są jeszcze smaczniejsze. Jeśli masz duży zapas tych warzyw, nie wahaj się i zrób z nich treściwe danie.

Przepis na zupę ogórkową z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 400 g ogórków małosolnych,
  • woda z zalewy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 150 ml śmietanki,
  • 2 łyżki koperku,
  • łyżka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka wlej 2 l wody, wrzuć żeberka wieprzowe, ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie wyłów szumowiny.
  2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę cebulę, ziemniaki i czosnek obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po upływie 2 godzin dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę i podpieczoną nad ogniem cebulę. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut.
  3. W połowie gotowania wrzuć do składników ziemniaki. Całość gotuj do miękkości warzyw.
  4. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i dodaj je do zupy. Wlej również pół szklanki zalewy. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  5. Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, odlej chochlę wywaru do miseczki i dodaj do tego śmietankę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  6. Na koniec wyłów mięso, oddziel je od kości i ponownie umieść w garnku. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.