Zamiast jagodzianek zjedz wiśnianki. Słodkie i pyszne, a ciasto miękkie i puszyste. Pycha jakich mało

Pachnące, delikatne, puszyste, a do tego obłędnie słodkie. Tak można określić te drożdżówki. Z takim nadzieniem nie znajdziesz ich w żadnej cukierni i sklepie, dlatego wykonaj je w domu. Po ich zrobieniu nie odpędzisz się od pytań o przepis i właśnie z tego powodu zapisz go na później. Lepszych bułek w życiu nie jadłeś.
Zobacz wideo Truskawkowe drożdżówki z płatkami Nestle CORN FLAKES

Jak co roku w okresie letnim zrobiło się głośno o jagodziankach. To właśnie one były na językach wielu osób, a dyskusje na ich temat nie cichły. W internecie było pełno testów smaku z różnych cukierni i sklepów i każdy chciał choć raz spróbować bułki z owocowym nadzieniem. Nie można ukryć faktu, że za jagodziankami zaczęło szaleć coraz więcej osób, jednak w tym wszystkim niektórzy zapomnieli o istnieniu innych, równie smacznych przekąsek. Jedną z nich jest drożdżówka z wiśniami zwana wiśnianką. Jest mniej popularna i z pewnością nie znajdziesz jej w cukierni. Aby ich spróbować, musisz upiec je samodzielnie, ale nie jest to wcale takie trudne. Każda minuta spędzona przy ich przygotowywaniu będzie warta smaku, który poczujesz już po pierwszym kęsie. 

Przepis na domowe wiśnianki

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 30 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 50 g rozpuszczonego masła.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g zimnego masła,
  • 25 g cukru.

Składniki dodatkowe:

  • żółtko,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Następnie całość zalej ciepłym mlekiem i delikatnie zamieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę, ponownie zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Po tym czasie pozostałą część mąki przesiej do większej miski, dodaj cukier, żółtka i gotowy rozczyn. Całość wyrabiaj rękoma do momentu połączenia składników.
  3. Następnie dodaj roztopione na średnim ogniu masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie zajmij się nadzieniem. Wiśnie w razie potrzeby wydryluj i upewnij się, że są czyste i pozbawione robaków. Przenieś je do miski i dodaj do nich cukier, a także mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie zamieszaj.
  5. Kiedy ciasto będzie już gotowe ponownie je wyrób i przenieś na blat. Następnie podziel na kilka równych części i uformuj kulki. Każdą kulkę delikatnie rozwałkuj na stolnicy, by powstał średniej grubości placek.
  6. Na każdym placki rozłóż przygotowany farsz wiśniowy. Dokładnie zalep, by nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układaj przygotowane wiśnianki. Pamiętaj jednak o zachowaniu odstępów, w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą się z sobą zlepić. Gotowe drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  8. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier wsyp do miski i dodaj do nich podzielone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość wymieszaj, tworząc nieregularne grudki. Taką kruszonką posyp wierzch bułeczek. Całość wysmaruj żółtkiem połączonym z mlekiem.
  9. Drożdżówki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i pozostaw je do ostygnięcia. Wierzch możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem domowej roboty.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.