Cukinia należy do produktów niskokalorycznych. Dostarcza witaminy takie jak A, C, K oraz witaminy z grupy B. Poza tym zawiera składniki mineralne - magnez, potas i żelazo, dlatego podczas sezonu warto wprowadzać ją jak najczęściej do jadłospisu. Jak zachować jej świeżość na dłużej? Czy można ją mrozić?
Cukinia to warzywo, które można mrozić. Jak to zrobić? Nie potrzeba do tego wiele wysiłku. Wystarczy wybrać młode cukinie z cienką skórką, której nie trzeba obierać. Następnie warzywa trzeba umyć, wysuszyć i odkroić ich końcówki. Co dalej? Kolejny krok to pokrojenie cukinii w kostkę i umieszczenie jej w specjalnym woreczku do zamrażania. Dobrze jest uważać na to, jakie warzywa się wybiera. Powinny one być dość młode i nie powinny zawierać skaz.
Warzywa warto mrozić podzielone na takie porcje, które będzie można wykorzystać do gotowania za jednym razem po ich rozmrożeniu. Dzięki temu uniknie się marnowania zamrożonej cukinii. Mrożonych warzyw i owoców nie powinno się mrozić kolejny raz. Jak rozmrażać cukinię? Należy robić to powoli, najlepiej w temperaturze pokojowej albo w lodówce.
Warto dodać, że cukinia to jedno z warzyw, które kumulują metale ciężkie i azotany w bardzo niewielkich ilościach. Dzięki temu można je jeść nie tylko po przeprowadzeniu obróbki termicznej, ale też na surowo. Cukinię w takiej postaci można dodawać do kanapek i sałatek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl