Pielęgnacja porzeczek da owocne skutki w kolejnym sezonie. Wystarczy pamiętać o jednej zasadzie

Uprawa krzewów owocowych daje dużą satysfakcję, a co najważniejsze urodzajne łakocie, którymi można się zjadać lub przygotować z nich smakowite przetwory. Nie obejdzie się jednak bez pielęgnacji roślin i odpowiedniego przycinania. Zastosuj tę złotą zasadę, a porzeczki będą odporne i mniej podatne na choroby.

Nie ma nic lepszego niż owoce i warzywa z własnego ogrodu lub tarasu. Wyborne plony wymagają jednak dużego poświęcenia i pracy. Jeśli chodzi o uprawę porzeczki, nie jest ona wyjątkowo trudna, warto jednak pamiętać o kilku zasadach pielęgnacji, które pozwolą na ładny rozwój rośliny i późniejsze, owocne zbiory. 

Uprawa porzeczki - przytnij krzewy, a zobaczysz kolosalną różnicę

Porzeczki, jak wszystkie krzewy i drzewa owocowe, do prawidłowego rozwoju i obfitego owocowania potrzebują regularnego cięcia. To niezbędny zabieg, który brzmi banalnie, ale niesie za sobą wiele dobrego - zarówno dla rośliny i dla nas - szczęśliwy krzew to znacznie więcej słodkiej porzeczki dla nas i naszej rodziny! Zasada dotyczy krzewów urodzajnych w porzeczkę czarną, białą i czerwoną. 

Cięcie porzeczki pozwoli uodpornić roślinę na czynniki zewnętrze, wszelakie choroby, a nawet niektóre szkodniki. Dobrze przeprowadzony zabieg ma duże znaczenie na jakość i wielkość zbiorów. Główną zasadą w przycinaniu jest termin - zazwyczaj planuje się je na przedwiośnie (przed rozpoczęciem wegetacji) lub w drugiej połowie lata (po zbiorach). Warto pamiętać, że przycinanie wiosną może nieść za sobą negatywne skutki, ponieważ właśnie wtedy rośliny wydzielają najwięcej soków, a to z kolei bardzo osłabia krzewy. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak podcinać krzewy porzeczki? Odpowiednie narzędzia to nie wszystko!

Chociaż przycinanie krzewów może wydawać się banalnie proste, warto na początek nieco pogłębić wiedzę w tym zakresie, by nie narobić więcej szkód niż pożytku. Istotne są oczywiście narzędzia z których będziemy korzystać - cięcie powinno być wykonane ostrym narzędziem np. sekatorem, który wcześniej był dokładnie odkażony. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do rozwoju chorób grzybiczych. Wycinanie pędów zawsze należy rozpoczynać od zewnętrznej strony krzewu, przesuwając się stopniowo do jego środka.

Warto wiedzieć, że cięcie pędów tylko po stronie zewnętrznej, gwarantuje zgęstnienie rośliny, a to z kolei uniemożliwi dojście światła do owoców. Jeśli jednak zbytnio skupimy się na wycinaniu środka, może dojść do silnego rozrastania i pokładania pędów zewnętrznych. Należy zatem zacząć od pędów chorych, suchych, uszkodzonych lub takich, które niepotrzebnie się krzyżują. Pamiętajmy o przycinaniu po zbiorach - starsze krzewy, od pielęgnujemy w ten sposób dopiero po czwartym roku uprawy i powtarzamy co rok.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.