Jak oczyścić kurki, by ekspresowo pozbyć się piachu i runa? Z pomocą banalny patent starych grzybiarzy

Sezon na kurki rozpoczęty, co za tym idzie, wyborne kąski często lądują na naszych talerzach. Króluje aromatyczna zupa, sosy, jajecznica z leśnym dodatkiem lub fikuśne tarty. Zanim jednak sezonowe grzybki trafią do garnka, muszą być dokładnie oczyszczone. Zamiast poddać się wielogodzinnej dłubaninie, wystarczy banalny trik z wykorzystaniem dwóch produktów.

Fanów grzybobrania w Polsce nie brakuje, podobnie jak miłośników leśnych smaków. Poza zbieraniem istotny jest cały proces czyszczenia, krojenia i późniejszego gotowania. Co jednak zrobić, gdy czasu brak, a kurki muszą być gotowe do obróbki termicznej lada moment? Wówczas wystarczy złapać za dwa produkty - później dzieje się magia! 

Czyszczenie kurek nigdy nie było takie proste i szybkie - pomoże kąpiel w tych składnikach 

Sezon na grzyby rozkręca się na dobre, co sprzyja korzystaniu z darów lasu w kuchni i próbowaniu nowych i smacznych przepisów. Wśród wyjątkowych smaków warto wyróżnić pieprzniki jadalne, zwane kurkami. Te drobne, smakowite grzyby kryją wiele smaków i aromatów - to dodatek, który podkreśli letnią zupę, jajecznicę, ciasto drożdżowe, sos do makaronu i wiele innych obłędnych propozycji. Zanim jednak kurki trafią na stół trzeba je odpowiednio przygotować - i właśnie tutaj zaczynają się pierwsze schody. 

Czyszczenie kurek nie należy do najprostszych zadań. Małe grzybki lubią się w lesie dobrze ukrywać, tym samym ich delikatne blaszki kryją z sobie dużo piachu czy igliwia. Tradycyjne czyszczenie kurek jest długie, męczące i nudne, jednak długie płukanie w wodzie lub pod jej strumieniem sprawi, że grzyby tracą smak. Mamy jednak złoty środek na ten problem, a jest nim odpowiednia kąpiel! 

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Ekspresowa kąpiel dla kurek. Grzyby będą gotowe w kilka minut

Jednym ze sposobów jest czyszczenie kurek z pomocą mąki i zimnej wody. Wówczas wystarczy przełożyć grzyby do dużej miski, oprószyć je mąką i sprytnie poruszając miską, obtoczyć dokładnie leśne skarby w białym produkcie. Całość zalewamy zimną wodą, mieszamy dłonią i gotowe! Już po chwili mąka sprawi, że brud i zanieczyszczenia magiczne odpuszczą, a nasze grzyby będą gotowe, by trafić do jednej z ulubionych potraw. 

Są też nieco inne metody, które równie działają cuda. Wystarczy przygotować miskę sól i zagotowaną wodę. Kurki wkładamy do naczynia, posypujemy solą i zalewamy dużą ilością wody. Całość delikatnie mieszamy i chwilę czekamy. Czynność kilka razy warto powtórzyć a na koniec dodatkowo opłukać grzyby wodą. Takie oczyszczanie sprawi, że nasze kurki zachowają swój piękny kształt, smak i co. najważniejsze  - obejdzie się bez chrupania piachu pod zębami! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.