Tradycyjne placki z cukinii to już przeżytek. Dodaj jeszcze to warzywo, a dopiero będą obłędne

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Robimy więc placki, sosy, grillujemy ją na grillu czy zamykamy w słoikach w formie przetworów. I wciąż mamy wrażenie, że to wszystko już było. Dzielimy się więc wyjątkowym przepisem na placki z cukinii, których jeszcze nie próbowaliście. Wystarczy dodać to jedno warzywo, a całkowicie zmieni się ich smak.

Choć sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele, to placki są zdecydowanie najpopularniejszym z nich. Nic dziwnego, ponieważ są naprawdę pyszne. Wielu z nas rozkoszuje się nie tylko ich smakiem, ale też chrupkością i aromatem. Na dodatek robi się je błyskawicznie i potrzebujemy do tego tylko kilka składników. Zdradzamy przepis na placki z cukinii i kalafiora.  

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii i kalafiora - przepis. Latem są o wiele lepsze od słodkich racuchów 

Cukinia i kalafior to fantastyczne połączenie. Z dodatkiem marchewki i cebulki oraz wielu aromatycznych przypraw, potrafią stworzyć naprawdę wyjątkową całość. Mogą stanowić dodatek do obiadu bądź same mogą być podawane z dodatkami. Jak zatem je przygotować, by pasowały do wszystkiego? Podpowiadamy. 

Składniki: 

  • 3 cukinie, 
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, opcjonalnie oregano, sól i pieprz,  
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • olej do smażenia. 

Przepis na placki warzywne. Sposób przygotowania krok po kroku 

Przepis na placki z cukinii i kalafiora jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy poświęcić około 15-20 minut, by móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Kluczem do sukcesu jest dobre odciśnięcie cukinii oraz użycie aromatycznych przypraw. Nie należy jednak przesadzić, ponieważ placki mogą okazać się przez to zbyt gorzkie. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce. Posypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut.  
  2. Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. 
  3. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy kalafiora. 
  4. Ścieramy na tarce cebulę oraz czosnek i dodajemy do pozostałych warzyw. 
  5. Solidnie posypujemy przyprawami i dodajemy jajka oraz mąkę. 
  6. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a na patelni rozgrzewamy olej. 
  7. Formujemy placki i smażymy z obu stron, aż będą złociste. 

Podajemy z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Stanowią też świetny dodatek do mięs czy sosów. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA