Domowy chleb nie ma sobie równych. Jest nie tylko o niebo lepszy niż ten sklepowy, ale też tańszy

Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis jest banalnie prosty i już po pierwszej próbie jego robienie wejdzie w nawyk. Wystarczy tylko kilka bazowych składników, dobrej jakości forma i gotowe! Tak przygotowany chleb ma obłędnie chrupiącą skórkę, delikatne wnętrze i przede wszystkim zero sztucznych dodatków!

Koniec z codziennym spacerem do piekarni, sklepiku czy najbliższego supermarketu. Zapewniamy, że domowej roboty chleb nie ma sobie równych i to pod każdym względem. Z przepisem poradzi sobie największy nowicjusz, za to smak i chrupiąca skórka będą o wiele lepsze i smaczniejsze. 

Domowej roboty chleb - prosty, smaczny i ekonomiczny 

Nieświeże pieczywo to prawdziwa zmora, podobnie jak wstawanie skoro świt i ustawianie się po bułki i bochenki w długiej kolejce. Na szczęście łatwo temu zapobiec, a wystarczy odrobina chęci i zapału. Przygotowując własnej roboty chleb, możemy poczuć nie tylko ogromną satysfakcję i dumę, ale też wyśmienity zapach, który wypełni cały dom i mieszkanie. Wypiek własnej roboty to prawdziwy powód do dumy - bez obaw, jest znacznie prostszy, niż mogłoby się to wydawać! 

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest banalne przygotowanie z którym upora się nawet największy, kuchenny nowicjusz. Kluczem do sukcesu jest jednak skład. Warto więc nabyć dobrą mąkę, ziarna i świeże drożdże. Nie obejdzie się też bez sprawdzonej foremki lub specjalnego urządzenia do wypiekania pieczywa. Warto dodać, że własnoręcznie wypiekane bochenki w dłuższej skali będą znacznie bardziej opłacalne niż te zakupione w piekarni. W lipcu 2023 r. średnia cena bochenka chleba o wadze 1000 g wynosiła ok. 6,25 zł, a tymczasem 1000 g chleba pszennego z własnego wypieku to ok. 2,1 zł.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Koniec z kupowaniem pieczywa. Zrób znakomity chleb w domu

Składniki: 

  • 650 g mąki pszennej typ 650,
  • 25 dag drożdży świeżych,
  • 500 ml letniej wody,
  • 100 g łuskanych pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Chleb warto przygotować wieczorem przed wypiekaniem. przez noc pięknie wyrośnie, a rano będzie gotowy, by włożyć go do piekarnika. 
  2. Na początek rozkrusz drożdże do szklanki, dodaj cukier, odrobinę wody i zamieszaj.
  3. W dużej misce połącz mąkę, nasiona słonecznika, sól, olej pozostałą wodę oraz rozrobione drożdże. Przykryj naczynie folią i włóż na noc do lodówki.
  4. Kolejnym krokiem jest cierpliwość. Rano na blat lub stolnicę wysyp odrobinę mąki. Wyrośnięte ciasto energicznie zagniataj i formuj estetyczny bochenek. 
  5. Wskazówka - na tym etapie można naciąć chleb i zrobić ładne wzory, oprószyć go mąką lub ziarnami. 
  6. Chleb powinie leżakować około 30 minut, by nabrał temp. pokojowej.
  7. W tym czasie do piekarnika włóż pustą formę żaroodporną i nagrzej urządzenie do 250 st. C.
  8. Wyciągnij naczynie żaroodporne, umieść w nim przygotowane ciasto, a następnie przykryj je pokrywką. Tak przygotowany chleb powinien się piec przez 50 minut w 220 st. C.
  9. Tak przygotowane pieczywo powinno ostygnąć najlepiej na kratce. Po tym czasie można brać się za krojenie i zajadanie wybitnego pieczywa. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.