Jak zrobić leczo? Przepis jest prosty, ale jednego składnika się nie spodziewasz

Leczo ma wielu fanów. Jest pyszne, poprawia humor i przepędza głód. Zazwyczaj te produkty składają się na najczęściej wykorzystywany w Polsce przepis: cukinia, kiełbasa, papryka. Do tego dodaje się też oczywiście pomidory i czasem bakłażan. My jednak proponujemy, by na liście składników uwzględnić jeszcze jeden, dość nietypowy. Kojarzy się z Grecją.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która jest niezwykle popularna również w innych częściach Europy, w tym w Polsce. Tradycyjne leczo robi się z pomidorów, papryki, z dodatkiem mięsa, cebuli i tłuszczu - oleju lub smalcu wytopionego na przykład z wędzonej słoniny. Przepisy nieco różnią się w zależności od kraju, u nas powszechną praktyką jest chociażby dodawanie cukinii, często sięgamy też po bakłażany. 

My mamy dla ciebie jeszcze bardziej podkręconą propozycję. Poza standardowymi składnikami, dodaj do swojego leczo też nieco nabiału, a konkretnie - ser feta. To jeszcze mocniej podbije smak potrawy i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom greckich aromatów. Jak zrobić leczo? Przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na leczo ze składnikiem, którego się nie spodziewasz

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 200 g cukinii,
  • 2-3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 200 g wiejskiej kiełbasy,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opakowanie sera feta.
Zobacz wideo Chcesz schudnąć? Ostra papryczka przyspiesza przemianę materii

Sposób przygotowania:

Najpierw sporo krojenia. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki, cebulę i pomidory w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy. Wrzucamy smalec na głęboką patelnię, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut. Przerzucamy do garnka.

Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy składniki do garnka z kiełbasą. Na patelni ponownie rozgrzewamy smalec i dodajemy paprykę, chwilkę smażymy i dokładamy do niej też cukinię. Smażymy chwilę i przerzucamy do garnka.

Patelnię odkładamy na bok, a pod garnkiem włączamy palnik. Dodajemy pomidory i gotujemy przez około 15 minut z uchyloną pokrywką. Pamiętamy, by od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Leczo podajemy z pokruszoną lub pokrojoną na kawałki fetą i udekorowane natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.