Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Leczo to wywodząca się z Węgier potrawa, która jest niezwykle popularna również w innych częściach Europy, w tym w Polsce. Tradycyjne leczo robi się z pomidorów, papryki, z dodatkiem mięsa, cebuli i tłuszczu - oleju lub smalcu wytopionego na przykład z wędzonej słoniny. Przepisy nieco różnią się w zależności od kraju, u nas powszechną praktyką jest chociażby dodawanie cukinii, często sięgamy też po bakłażany.
My mamy dla ciebie jeszcze bardziej podkręconą propozycję. Poza standardowymi składnikami, dodaj do swojego leczo też nieco nabiału, a konkretnie - ser feta. To jeszcze mocniej podbije smak potrawy i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom greckich aromatów. Jak zrobić leczo? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw sporo krojenia. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki, cebulę i pomidory w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, a czosnek obieramy z łupinek i drobno siekamy. Wrzucamy smalec na głęboką patelnię, dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut. Przerzucamy do garnka.
Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli i dorzucamy składniki do garnka z kiełbasą. Na patelni ponownie rozgrzewamy smalec i dodajemy paprykę, chwilkę smażymy i dokładamy do niej też cukinię. Smażymy chwilę i przerzucamy do garnka.
Patelnię odkładamy na bok, a pod garnkiem włączamy palnik. Dodajemy pomidory i gotujemy przez około 15 minut z uchyloną pokrywką. Pamiętamy, by od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Leczo podajemy z pokruszoną lub pokrojoną na kawałki fetą i udekorowane natką pietruszki.