Zupa rybna - jest tania i smakuje jak z dobrej nadmorskiej restauracji. Przepisy z ryb morskich i słodkowodnych

Zupa rybna to danie, które niektórym kojarzy się z wigilią Bożego Narodzenia, innym z sezonem letnim spędzanym nad morzem. Oto kilka sposobów na przyrządzenie tego dania.

Zupa rybna: przepis na rozgrzewające danie

Co zrobić, by na naszym stole zagościła pożywna i rozgrzewająca zupa rybna? Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a efekt powinien wielbicielom tego dania przypaść do gustu. Potrzebne będą:

  • 600 g ulubionej ryby morskiej (filet)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 por
  • 1 pomidor
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 20 g masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 ml mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta chilli mielonego
  • sól, pieprz.

Warzywa starannie umyć i obrać. Pora pokroić w półksiężyce, cebulę w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni o grubym dnie rozgrzać 10 g masła klarowanego i 10 ml oliwy, dodać cebulę i smażyć do zrumienienia, następnie dodać pora i smażyć ok. 3 minuty, po tym czasie dodać starte warzywa i smażyć kolejne 5 minut. W garnku zagotować bulion wraz z usmażonymi warzywami. Dodać obranego ze skórki pomidora i przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować około 15 minut. Filety rybne pozbawić skóry i ewentualnych ości, pokroić w kostkę, zalać mlekiem. Kawałki ryby obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z resztą masła klarowanego. Usmażoną rybę dodać do garnka z przygotowaną zupą. Całość gotować jeszcze 2 minuty. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem będą grzanki.

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to doskonałe danie zarówno na święta, jak i na co dzień. Z uwagi na zawartość ziemniaków będzie bardzo sycąca. Potrzebne będą:

  • jeden spory karp
  • 3 głowy z karpia
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • domowa Vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz.

Odciąć głowę karpia, wyciąć filety, odciąć z nich skórę. Usunąć skrzela i oczy. Głowy karpia, skórę z filetów i pozostały po filetowaniu grzbiet wrzucić do garnka, zalać około 2,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i czarny pieprz. Gotować pod przykryciem 45 minut. Przecedzić wywar, z grzbietu oddzielić pozostałe kawałki ryby od ości. Na patelni na maśle i oleju podsmażyć cebulkę, gdy się zeszkli dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć z cebulką kilka minut. Przerzucić do garnka z wywarem, doprawić domową Vegetą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut, dodać pokrojone w kostkę filety z karpia i gotować następne 15 minut. Na koniec dodać mięso karpia zdjęte z grzbietu oraz śmietanę, wymieszać. Podawać posypaną natką pietruszki.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Zupa rybna: przepis babci

W wielu domach na święta pojawia się zupa rybna. Przepis babci jest w takiej sytuacji nieodzowny. Babcia radzi więc przygotować:

  • 35 dag szczupaka, suma, karpia lub innej ryby
  • 20 dag włoszczyzny
  • 3 litry wody
  • 200 ml śmietany
  • łyżkę mąki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałkę muszkatołową
  • sól, pieprz.

Z włoszczyzny i ryby oraz przypraw ugotować wywar. Przecedzić, mięso z ryby obrać i odłożyć. Część wywaru odlać, lekko przestudzić, dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać do reszty wywaru i zagotować. Podawać z pulpecikami rybnymi: odłożone mięso z ryby zmielić, dodać surowe jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku, wyrobić kuleczki, obtoczyć w mące, wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować przez 5 minut. Uwaga: drobno pokrojoną włoszczyznę można również dodać do zupy.

Prawdziwa zupa rybna

Prawdziwa zupa rybna, jako danie postne, przygotowana jest z rybich głów i ogonów. Można serwować ją z kluskami lanymi. Potrzebne będą:

  • 2 głowy i ogony karpia
  • 2 litry wody
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • natka pietruszki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz.

Marchewki obrać i umyć, pietruszkę i pora pokroić na części. Cebulę obrać i przekroić na pół (opalić nad palnikiem lub przypiec na suchej patelni). Do garnka wlać 2 litry wody, dodać warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodać umyte głowy i ogony karpi (bez skrzeli i oczu), gotować jeszcze 40 minut. Odcedzić składniki zupy, zdjąć białe mięso z ryby i wrzucić do wywaru, marchewkę pokroić drobniej i również wrzucić. Reszty składników nie dodawać ponownie do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Jajka, mąkę i mleko wymieszać na gładkie ciasto, dodając szczyptę soli. Powoli wlewać do lekko gotującej się zupy. Po chwili wyłączyć. Można zabielić śmietaną. Podawać z dodatkiem siekanej natki pietruszki.

Zobacz też: Chaczapuri - kto raz skosztował prawdziwego chaczapuri, powinien wypróbować te przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.