Każdy, kto choć raz zrobi ten keczup z cukinii w słoikach, będzie robić go co roku. Jest tam aromatyczny, delikatny, a jednocześnie z nutą pikanterii – po prostu obłędnie pyszny. Nie sposób mu się oprzeć. Ma konsystencję gęstego przecieru, więc nadaje się do wielu potraw. Oto przepis, którego nie można zgubić.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!
Domowy keczup z cukinii. Pikantny smakuje jeszcze lepiej
W samodzielnie przygotowanym keczupie najlepsze jest to, że z łatwością możemy dopasować smak do swojego podniebienia. Użycie pikantnych przypraw na pewno nada mu więcej charakteru i sprawi, że nie będzie taki mdły. O czym więc nie zapomnieć? Więcej znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na jedną porcję:
- 1,5 kg cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- 2 małe słoiki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 łyżki soli,
- przyprawy: czosnek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chilli, zioła prowansalskie itd.
Jak zrobić keczup z cukinii? Sposób przygotowania krok po kroku
Domowy keczup z cukinii bije na głowę każdy keczup ze sklepu. Jest obłędnie pyszny przede wszystkim dlatego, że możemy doprawić go wedle własnego uznania. Ale jak go przygotować? Sprawdźmy.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce.
- Warzywa posyp dwoma łyżkami soli i odstaw na dwie godziny.
- Warzywa bez odciskania przełóż do garnka i dodaj cukier i gotuj około pół godziny.
- Zdejmij garnek z ognia i zostaw zawartość do lekkiego przestygnięcia.
- Do warzyw dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i wybrane przez siebie przyprawy.
- Wymieszaj całość i ponownie gotuj przez około 25 minut.
- Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków. Pamiętaj, by dobrze je zakręcić.
- Gotowy ketchup z cukinii pasteryzuj przez około 15 minut. Smacznego!