Domowy pikantny keczup z cukinii. Jest obłędny, a wystarczy tylko kilka składników

Jednym z najpopularniejszych keczupów jest ten przygotowany z pomidorów. Wielu z nas decyduje się jednak na przygotowanie keczupu z innego warzywa. Mowa tu o cukinii, która doskonale smakuje zarówno łagodniej, jak i na ostro. Jak zrobić keczup z cukinii? Podpowiadamy.

Każdy, kto choć raz zrobi ten keczup z cukinii w słoikach, będzie robić go co roku. Jest tam aromatyczny, delikatny, a jednocześnie z nutą pikanterii – po prostu obłędnie pyszny. Nie sposób mu się oprzeć. Ma konsystencję gęstego przecieru, więc nadaje się do wielu potraw. Oto przepis, którego nie można zgubić. 

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Domowy keczup z cukinii. Pikantny smakuje jeszcze lepiej 

W samodzielnie przygotowanym keczupie najlepsze jest to, że z łatwością możemy dopasować smak do swojego podniebienia. Użycie pikantnych przypraw na pewno nada mu więcej charakteru i sprawi, że nie będzie taki mdły. O czym więc nie zapomnieć? Więcej znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na jedną porcję: 

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli, 
  • pół szklanki octu, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 2 małe słoiki koncentratu pomidorowego, 
  • 1,5 łyżki soli, 
  • przyprawy: czosnek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chilli, zioła prowansalskie itd. 

Jak zrobić keczup z cukinii? Sposób przygotowania krok po kroku 

Domowy keczup z cukinii bije na głowę każdy keczup ze sklepu. Jest obłędnie pyszny przede wszystkim dlatego, że możemy doprawić go wedle własnego uznania. Ale jak go przygotować? Sprawdźmy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. 
  2. Warzywa posyp dwoma łyżkami soli i odstaw na dwie godziny. 
  3. Warzywa bez odciskania przełóż do garnka i dodaj cukier i gotuj około pół godziny. 
  4. Zdejmij garnek z ognia i zostaw zawartość do lekkiego przestygnięcia. 
  5. Do warzyw dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i wybrane przez siebie przyprawy. 
  6. Wymieszaj całość i ponownie gotuj przez około 25 minut.  
  7. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków. Pamiętaj, by dobrze je zakręcić.  
  8. Gotowy ketchup z cukinii pasteryzuj przez około 15 minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.